Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

“Ik zou graag samenwerken met Bart De Wever. Want klimaat heeft geen politieke kleur”

zo 3 feb. - 9:30

Ze heeft de steun van Leonardo DiCaprio, skypet binnenkort met klimaatcelebrity Greta Thunberg en brengt donderdag opnieuw duizenden klimaatspijbelaars op de been, ditmaal in Leuven. Anuna De Wever wil een brug slaan tussen haar dromen en de realiteit.
j

“Als ik zie dat mijn leeftijdsgenoten hun schouders ophalen voor het klimaat, frustreert me dat”, vertelt De Wever in Touché. “Heel België moet opstaan om klimaatmaatregelen te eisen. Ik ben echt een activiste, en kijk op naar mensen als Rosa Parks. Ook de Deense Greta Thunberg is een voorbeeld. Zij heeft meer moed getoond dan eender welke politieke leider op de planeet.”

Met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck lanceerde De Wever een panel met klimaatwetenschappers. Verschillende universitaire professoren boden hun diensten aan. “Als we wachten om maatregelen te nemen, wordt het allemaal duurder. Minder vlees eten, minder plastic gebruiken,... er zijn veel mogelijkheden. Als het klimaat een bank was, was het al lang gered.”
Oplossingen moeten concreet zijn. “Ik wil net zoals veel mensen blijven reizen in een geglobaliseerde wereld, daarom moet er een efficiënt en groot treinnetwerk komen.”

De Wever stuit wel op heel wat tegenstand. “Maar tegen mensen die klagen dat ze zich moeten aanpassen voor het klimaat, zeg ik: als we bezig blijven zoals nu, moeten jullie jullie sowieso aanpassen. Daarbij: ecologisch bewust leven hoeft niet duur te zijn.”

De politici zullen ons wel gehoord hebben, zeker?

Door de klimaatbetogingen is ze al voor een flink deel geslaagd in haar opdracht, vindt De Wever zelf. “Klimaatbetogers hebben de wereld al veranderd.” Toch was ze ontgoocheld in een recent klimaatdebat dat ze bijwoonde in het Vlaams Parlement. "Er was veel gekibbel. Maar de politici zullen ons wel gehoord hebben, zeker?”

Omdat ze pas achttien wordt na de verkiezingen, zal ze wel nog even moeten wachten om ook in het stemhokje haar invloed te laten gelden. “Ik zou niet weten op wie ik moet stemmen. Ik zou graag samenwerken met Bart De Wever en andere politieke partijen, omdat het klimaat nu eenmaal geen politieke kleur heeft. Mijn belangrijkste boodschap aan politici: zeg niet dat wij experten moeten worden, maar luister naar de huidige experten, die er massaal zijn.”

Jeugdherberg

De Wever lijkt wel overal tegenwoordig. “Ik voel de druk wel. Als ik iets fouts zeg, word ik daarop afgerekend. Maar ik word gesteund door mijn ouders.”

Daarom omschrijft ze zichzelf als “geprivilegieerd”. “Ons huis is een jeugdherberg, iedereen is er open minded, we hebben het goed.” Sociaal engagement zit er in de familie. Haar vader realiseert groenzones in Antwerpen, haar moeder is genderexperte. “En mijn opa werd tijdens de Tweede Wereldoorlog achtervolgd door soldaten. Zijn vriend kon niet zwemmen, en die wou hij niet achterlaten. Hij overleefde de oorlog in zware werkkampen. Ongelooflijk moedig.”

Rechten

Activisme zit ook sterk verweven in de toekomstplannen van De Wever. Ze wil niet alleen blijven dromen van een betere wereld, maar wil ook helpen om die te realiseren. Een studie rechten moet haar een stevige basis geven.

“Later zou ik verder graag Youth for Change oprichten, een bredere organisatie met jongeren die zich niet enkel inzetten voor het klimaat, maar ook met armoede of genderdiversiteit.”

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet