Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

"Ik zou toch niet aanraden om de eerste weken na 31 oktober te komen"

di 20 aug. - 9:28

Hoe dichter de brexit komt, hoe meer kopzorgen bij de Vlamingen in het Verenigd Koninkrijk. 'De Wereld Vandaag' sprak met Mario en Sofie. Hij gaat pampers en babyvoeding inslaan. Zij maakt zich minder zorgen.
© Pixabay

ls het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 31 oktober zonder akkoord verlaat, dan schort het land het vrij verkeer van personen mogelijk per direct op: die waarschuwing stuurde de Britse regering onder leiding van premier Boris Johnson uit.

De woorden komen aan bij Mario Van Poppel, een Vlaming die in de buurt van Windsor in het westen van Londen woont. "Ik maak me toch wel zorgen", zegt hij in 'De Wereld Vandaag'. "We hadden altijd gedacht dat het wel zou goedkomen. We hebben de juiste papieren. Nu gaat het dan toch de andere kant op."

Ik zou toch niet aanraden om de eerste weken na 31 oktober te komen.

Van Poppel wordt begin oktober voor de vierde keer vader en geeft zijn familie in België alvast het advies om vóór 31 oktober op babybezoek te komen. "De familie zal snel moeten zijn. Het is niet ver hé, Londen is slechts 2 uur per trein. Toch zou ik het niet aanraden om de eerste weken na 31 oktober te komen. Het is onzeker wat dat zal geven."

"Sommige mensen beginnen dingen als voedsel in blik, batterijen en zaklampen in te slaan. Dat is niet van deze tijd, we zijn dat niet gewoon. Zelf zou ik niet weten wat in te slaan. Binnenkort misschien pampers en babyvoeding, dat zal ik toch misschien wel doen."

Van Poppel is altijd al een uitgesproken tegenstander van de brexit geweest. "In Londen zijn de meeste mensen voor het behoud van het lidmaatschap van de Europese Unie. We merken wel dat sommige mensen in onze vriendenkring daar anders over denken. Het blijft voortdurend in het nieuws en op café blijft het een van de meest besproken onderwerpen."

"Ik denk dat onder de Europeanen veel paniekzaaierij heerst"

Sofie Colette lijkt meer te berusten in wat komen gaat. Zij woont in Dorset, in het zuidwesten van Engeland. "Ik maak me een beetje zorgen, maar ik denk dat onder de Europeanen veel paniekzaaierij heerst. De meeste Belgen in de buurt zijn er redelijk gerust in. Sommigen zijn aan de paniekerige kant en geloven dat alles moeilijker wordt na 31 oktober."

"Ik denk niet dat veel zal veranderen, maar samen met een vriendin plan ik toch nog snel een tripje naar België in oktober. Je weet maar nooit dat reizen na 31 oktober moeilijker of duurder zal zijn of dat we meer papieren of documenten zullen nodig hebben dan nu."

Beluister de gesprekken met Mario Van Poppel en Sofie Colette:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet