Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

“In 2019 trekken we volop de kaart van het confederalisme”

vr 21 dec. - 8:16

Ook voor de Vlaamse Regering wenkt de Kerstvakantie. Vlaams minister-president Geert Bourgeois blikt terug en vooruit.
H

“Ons budget is structureel in evenwicht, ondanks de zware besparingsoefening als gevolg van de zesde staatshervorming”, vertelt Bourgeois. “We hebben bijna één miljard aan belastingen verlaagd en voerden allerlei hervormingen door. Tegelijk blijven we investeren. We zijn de vijftiende grootste exporteur wereldwijd. Soms kwamen de goede zaken wat minder in de aandacht door de federale gebeurtenissen. Maar ik kijk tevreden terug op de voorbije jaren.”

Er staan 180 punten op de agenda van de vergadering van de Vlaamse Regering vandaag. Hoe is de sfeer na de federale crisis? “Goed”, zegt Bourgeois. “Natuurlijk zijn we concurrenten van elkaar. Maar we hebben samenhang getoond en hebben elkaar ook veel gegund.”

Vlaanderen heeft meer fiscale hefbomen nodig

De Brexit zorgt voor ongerustheid. “Dat is terecht”, aldus Bourgeois. “Vlaanderen zou enorm zwaar getroffen zijn door een harde Brexit. We kunnen zomaar even 28.000 jobs verliezen. Dat is hallucinant. Ik heb daarvoor veel contacten in Europa. We moeten de douanetarieven op nul houden. Anders krijg je handelsbelemmeringen. De deal die voorligt, biedt een antwoord op de vele uitdagingen. Maar ik ben pessimistisch over de afloop. We doen sinds dag één gelukkig allerlei zaken om onze Vlaamse bedrijven te begeleiden en beschermen.”

N-VA

Wat vindt Bourgeois van de federale crisis? “N-VA heeft inderdaad laat gereageerd op het VN-pact. Maar wij hadden ook begrip voor andere gevoeligheden. Het is jammer dat het zo verlopen is.”

De N-VA legt meer nadruk op migratie en identiteit. “Dat is een belangrijk thema”, zegt Bourgeois. “Europa heeft daarin gefaald. Er is nooit een goed migratiebeleid gekomen. Maar we willen ook blijven gaan voor het confederalisme. Na mijn minister-presidentschap ben ik daar nog meer dan ooit van overtuigd. We hebben fiscale hefbomen nodig in Vlaanderen. Ik wil bij de top zijn. Daar zitten we nu niet, maar het potentieel is er. Confederalisme is de sleutel voor meer welvaart. We trekken die kaart volop in 2019.”

Hoe zit het met zijn eigen positie? “Dat laat ik wel weten op het gepaste moment.”

Herbeluister 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet