In 6 maanden 1.000 jobs verdwenen in IT-sector in België: schuld van inflatie of goedkopere buitenlandse werkkrachten?
wo 23 okt. - 3:09
In de eerste negen maanden van dit jaar zijn meer dan 5.000 jobs gesneuveld binnen de Belgische technologiesector: het hoogste aantal in twaalf jaar. De grote aangekondigde herstructureringen binnen de maakindustrie - vooral in de autosector - verklaren het grote banenverlies.
Maar niet alleen in de maakindustrie loopt het minder vlot, ook de IT-sector groeit minder sterk dan de voorbije jaren. In de eerste 6 maanden zijn ongeveer 1.000 jobs verdwenen. Wat is er aan de hand?
"Covid heeft de IT-sector een enorme boost gegeven, maar daar zien we nu de weerslag van", vertelt CEO van IT-bedrijf CEGEKA Stijn Bijnens. "Bedrijven en overheden zijn door de inflatie meer en meer bezig met kosten en besparingen en dat sijpelt door naar onze sector."
Programmeren vanop afstand
Niet enkel de besparingen en inflatie liggen aan de oorzaak van de minder sterke groei. "Covid heeft ons ook geleerd dat programmeren gewoon van op afstand kan. Daardoor kunnen bedrijven in andere landen zoeken naar geschikte profielen. We zien dat bijvoorbeeld in Oost-Europa heel wat prima programmeurs kunnen worden ingezet."
Als België dan niet hard genoeg werkt aan de competitiviteit, is het makkelijk voor bedrijven om werkkrachten in het buitenland te zoeken. Bovendien zijn programmeurs uit andere (niet-Europese) landen vaak goedkoper. "En je voelt dat bedrijven hun IT-projecten zo goedkoop mogelijk willen invullen. Hele grote bedrijven zoeken zelfs IT-potentieel in India."
Zelf heeft Bijnens nog geen werknemers moeten laten gaan. "We merken enkel dat we minder snel groeien, vooral in België. In landen als Roemenië en Griekenland loopt het wel nog vlot."
Kan artificiële intelligentie de job binnenkort overnemen?
Niet alleen programmeurs uit andere landen leiden tot minder jobs voor Belgische werknemers, ook artificiële intelligentie kan mogelijk bepaalde taken overnemen van IT'ers en developers. "Dat is een tweesnijdend zwaard", nuanceert Bijnens.
Hij maakt de vergelijking met ChatGPT. "Dat helpt ons in het dagelijks leven bijvoorbeeld sneller taal te genereren. Programmeren is ook een soort taal schrijven. Met AI kunnen we die sneller genereren, maar we moeten nog steeds zelf het denkwerk doen."
Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag