Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

In Nederland wordt vandaag 'Nationale Ongelezen Boekendag' gevierd: hoeveel heb jij er staan?

Gisteren 2:13

Vandaag, op de derde donderdag van september, vindt de eerste 'Nationale Ongelezen Boekendag' plaats in Nederland. De initiatiefnemer Ongelezen Boeken Club wil zo de ontlezing en dalende leesvaardigheid bestrijden. "We willen prachtige boeken die aan de aandacht zijn ontsnapt, terug in de spotlight zetten", zegt Daan Beeke, een van de oprichters.
Boeken
© Unsplash

Eerlijk: hoeveel ongelezen boeken heb jij in je kast staan? En misschien nog belangrijker: hoelang staan die er al te verstoffen?

In Nederland hebben ze daar wat op gevonden: de 'Nationale Ongelezen Boekendag'. Die kwam er op initiatief van de in Amsterdam gevestigde Ongelezen Boeken Club, die zich al sinds februari met allerlei projecten inzet voor het ongelezen boek.

"Veel mensen hebben tegenwoordig moeite met lezen", zegt Daan Beeke, een van de oprichters, in 'Nieuwe feiten'. Door het met een andere bril te bekijken, hopen ze meer mensen aan het lezen te krijgen. "Ongelezen boeken, niet als iets om je voor te schamen, maar meer als wat voor moois er nog in het verschiet ligt. Het verlangen naar de boeken die je nog niet hebt gelezen."

Weggeven, die handel!

"Iedereen die meer dan 10 boeken in huis heeft staan, bezit vast wel wat ongelezen boeken", zegt Beeke. "Dan ga je je toch afvragen: misschien is er wel een beter baasje voor het boek?"

Concreet roept de Ongelezen Boeken Club op om op de derde donderdag van september "een boek dat al meer dan een jaar ongelezen op een stapel ligt, weg te geven aan een ander. Bij voorkeur vergezeld van een enthousiaste aanprijzing."

In heel wat boekenwinkels staan boeken jarenlang te verstoffen

— Daan Beeke, medeoprichter van de Ongelezen Boeken Club

Zo hopen ze een grote uitwisseling onder boekliefhebbers op gang te zetten. Dat kan onder vrienden en kennissen, maar ook boekenruilkasten zijn volgens Beeke een goede optie.

"Daarnaast we vragen ook aan boekenwinkels en bibliotheken om mee te doen", zegt hij. "Je hebt vaak tafels waar bestsellers en veelbesproken boeken liggen. Maar in diezelfde winkels staan natuurlijk ook boeken die al jarenlang staan te verstoffen. Ze zijn misschien prachtig, maar komen niet op die tafels terecht. Daarom vragen we om ook die boeken even in de schijnwerpers te zetten."

Gebruikelijke verdachten

Bij Beeke zelf staan 'Don Quichot' van Cervantes en 'Finnegans Wake' van James Joyce stof te vergaren. "Soms kom je er gewoon niet toe", geeft hij lachend toe.

Zo zijn er wel meer 'gebruikelijke verdachten' die ongeopend op het nachtkastje blijven liggen. Zo werd 'Het verdriet van België' van Hugo Claus in 2005 door de Radio 1-luisteraar verkozen tot 'het meest ongelezen boek'.

Welke boeken tegenwoordig vaak blijven liggen volgens de luisteraars van ‘Nieuwe feiten’? 'Op zoek naar de verloren tijd' van Proust, 'De wereld van Sofie' van Jostein Gaarder, 'De duivelsverzen' van Rushdie, 'The Great Gatsby' van F. Scott Fitzgerald of '1984' van George Orwell, om er maar enkele te noemen.

Ook kleppers als 'De toverberg' van Mann en 'De ontdekking van de hemel' van Mulisch, horen in dat rijtje thuis. Misschien tijd om dat boek weg te geven, of om toch nog eens een poging te wagen?

Wie weet komt er nog wel een Belgische Ongelezen Boekendag aan. "Gedichtendag is ook ooit in Vlaanderen begonnen en is nu heel groot in Nederland", geeft Beeke met een knipoog mee.

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe feiten'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet