Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"In vergelijking met de Volksunie is de N-VA een vriendenclub"

di 30 aug. - 7:47

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) kijkt met gemengde gevoelens terug op de interne discussies bij de N-VA over onder meer een boerkiniverbod. "We moeten niet publiek met elkaar in de clinch gaan", reageerde hij in "De Ochtend". Maar het kan altijd erger, verwijst hij met enige zin voor ironie naar de Volksunie en Open VLD.
"In vergelijking met Volksunie is N-VA vriendenclub"
"In de zomer als je geen partijbestuur hebt, loopt er soms wel een beetje spanning in de partij." N-VA-voorzitter Bart De Wever vatte de openlijke interne discussies binnen zijn partij gisteren treffend samen.

Die discussies gingen bijvoorbeeld over het invoeren van een algemeen boerkiniverbod - dat gisteren door het partijbestuur als juridisch niet haalbaar van tafel werd geveegd.

Maar evenzeer deed een interview met Vlaams minister Liesbet Homans in De Morgen de wenkbrauwen van menig N-VA-lid fronsen. "N-VA is de toer van VLD aan het opgaan en dat is heel jammer, want onze partij heeft nooit die reputatie gehad", zei ze. Ze vreesde er zelfs voor om "afgeserveerd" te worden zoals haar Open VLD-collega Annemie Turtelboom.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois zag het allemaal met lede ogen aan. "Het is nooit goed als je publiek in discussie gaat", reageerde hij in "De Ochtend". "Dat is niet de stijl van de N-VA." Bourgeois is voor het debat, maar "we moeten niet publiek met elkaar in de clinch gaan."

Maar al bij al vindt hij het nog meevallen, die zogezegde strubbelingen binnen zijn partij: "Er zijn een paar incidentjes geweest. Het is normaal dat er meer discussies zijn eenmaal je een grote partij bent dan toen we nog maar met enkelen waren."

De N-VA afschilderen als een ruziepartij is dan ook niet aan de orde. "In vergelijking met de Volksunie zijn wij een vriendenclub. Er wordt heel hartelijk met elkaar omgegaan", verwijst hij met enige zin voor ironie naar zijn eigen politieke verleden. Of naar andere partijen: "Zeggen dat we in een situatie terechtgekomen zijn zoals bij Open VLD of Vlaams Belang vroeger, is niet juist."

En ten slotte zijn mening over het partijstandpunt over het boerkiniverbod: "Gisteren is gebeurd wat moest gebeuren."

Bron © deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet