Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Inductiekookplaten kunnen je pacemaker verstoren

ma 12 mrt. - 1:47

Wist je dat inductiekookplaten je pacemaker kunnen verstoren? Ook aanleunen tegen het deurtje van je magnetronoven is geen goed idee als je een pacemaker hebt.
“Hoe verder je afstaat van het toestel of apparaat hoe beter” zegt cardioloog Catherine De Maeyer in "Nieuwe Feiten"

“Bij inductiekookplaten heb je elektrische spoelen en die creëren een magnetisch veld” zegt cardioloog Catherine De Maeyer in Nieuwe Feiten. “Die elektrische situatie kan – theoretisch - de pacemaker of de defibrillator verstoren.”  Ze kunnen ofwel de pacemaker op hol doen slaan of net de werking verzwakken.

Toch moeten we niet meteen panikeren.  De afstand tussen de stroombron en de pacemaker is immers van belang. “Hoe verder je afstaat van het toestel of apparaat hoe beter” zegt De Maeyer.

De adviezen voor haar patiënten gelden trouwens ook voor andere stroombronnen: “De adviezen zijn: leg je borstkas niet op de inductiekookplaat, ga niet tegen de deur van je magnetronoven staan, steek je smartphone niet in je borstzakje links voor je hart, gebruik je rechterarm om te bellen, val niet met je tablet op je borst in slaap,…  “

Zijn er dan al incidenten gemeld? “Er kan wel eens een rapport verschenen zijn, maar voor zover bekend zijn er zeker geen grote reeksen van bekend” zegt De Maeyer. “Zolang je een armlengte houdt tussen de bron en je toestel, zit je ruim onder de Europese en internationale richtlijnen.”

Het gevaar is dus theoretisch, maar een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet