Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Industrie zegt neen tegen kernuitstap in 2025

ma 27 nov. - 5:38

Drie federaties van industriële bedrijven eisen dat minstens 2 kernreactoren in 2025 langer openblijven. Volgens hen kost een totale kernuitstap 600 miljoen extra. Dat zou de stroomprijzen voor ondernemingen en gezinnen tot 20 procent duurder maken.
Kerncentrales

Essenscia, de federatie van de petrochemische, chemische en farmaceutische bedrijven, Febeliec dat de grote industriële energieverbruikers vertegenwoordigt en Agoria, de federatie van de technologie-gerelateerde bedrijven komen met een duidelijke boodschap naar onze federale regering: hou minstens 2 kerncentrales in 2025 langer open, zo niet komt de stroomprijs te veel onder druk en krijgen we mogelijk te kampen met stroomtekorten. Bovendien wordt het veel moeilijker om onze CO2-uitstoot te verminderen en dus onze klimaatdoelstellingen te halen.

Vooral de prijsstijging baart de drie federaties zorgen. Bij een totale kernuitstap in 2025 dreigen de stroomprijzen tussen de 15 à 20 procent te stijgen. Dat is onverkoopbaar voor onze bedrijven en gezinnen, waarschuwen de drie. Investeringen in energie-intensieve bedrijven dreigen achterwege te blijven. Op termijn zullen grote bedrijven mogelijk zelfs verdwijnen, omdat hun concurrentiepositie verzwakt.

De studie van Elia

Essenscia, Febeliec en Agoria reageren daarmee op de recente studie van hoogspanningsnetbeheerder Elia. Die berekende dat een totale kernuitstap in 2025 alleen maar mogelijk was als er 9 bijkomende gasgestookte centrales zouden worden gebouwd. Dat wordt zeer moeilijk op zo’n korte tijd en dan nog zou de stroomprijs aanzienlijk stijgen. Maar indien onze overheden niets doen, zullen we volgens Elia mogelijk zelfs vier kerncentrales moeten open houden. Dat is mogelijk de goedkoopste optie, maar onverkoopbaar voor de publieke opinie.


De drie federaties kiezen nu voor een middenweg: 2 grote centrales 10 jaar langer open, minder nieuwe gasgestookte centrales en onze stroomprijzen die beter onder controle blijven. Ze benadrukken daarbij dat er wél vijf kerncentrales zoals gepland dicht mogen. Eentje in 2022, nog eentje in 2023, en drie (de kleinste: Doel 1 en 2 en Tihange 1) in 2025. Maar in één klap 5 centrales in 2025 sluiten, waarbij dus onze twee grootste Doel 4 en Tihange 3, dat zien ze niet zitten. De schok zou gewoon te groot zijn, oordelen ze. We zullen een pak meer stroom moeten importeren uit het buitenland en die stroom zullen we bij momenten peperduur betalen. Dus moeten Doel 4 en Tihange 3 langer open blijven.

Een nieuwe stem

Opmerkelijk is de aanwezigheid van Agoria in het groepje van drie. Van Febeliec en Essenscia is bekend dat ze een volledige kernuitstap niet zien zitten. Maar Agoria heeft zich in het debat over de sluiting van de kerncentrales altijd op de vlakte gehouden.

Logisch: bij Agoria zitten tientallen bedrijven die direct gelieerd zijn aan de hernieuwbare energie: producenten van zonnepanelen, of van warmtepompen, motoren voor biomassacentrales, bedrijven die onderdelen voor windmolens leveren (daarbij onder meer een wereldleider in de tandwielkasten, die de molens aandrijven, een grote bouwer van de industriële transformatoren, nodig voor onze windmolenparken op zee), onderhoudsbedrijven van windmolenparken en elektrische installaties van zonnepanelen,...

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet