Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Infectioloog Jessa Ziekenhuis: "Overwegen om maatregelen te lossen en de Denen achterna te gaan"

vr 28 jan. - 5:57

“We zullen allemaal met de omikronvariant in contact komen, daar kan geen enkele maatregel tegenop.” Dat stelt Jeroen Van der Hilst, infectioloog in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “Tijd dus om die coronaregels los te laten, want nu creëren we ons eigen probleem.” Collega-infectioloog Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) roept daarentegen op tot voorzichtigheid: "Het is beter om de infecties te spreiden."
mondmasker

Weg met coronapassen, mondmaskers en telewerk in Engeland en Denemarken: beide landen laten zo goed als alle maatregelen los. Dat doet velen onder ons hunkeren naar een soortgelijk rijk der vrijheid. Als het afhangt van Jeroen Van der Hilst, infectioloog in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis, treedt België alvast in hun voetsporen.

“Afvragen hoe proportioneel regels zijn”

“Het zogenoemd pandemisch eindspel dat voor ons ligt, betekent niet dat het coronavirus volledig uit ons leven verdwijnt”, zegt Van der Hilst in "De Wereld Vandaag". “Het zal in de toekomst nog steeds problemen geven. Vraag is hoe we daarmee zullen omgaan. Die denkoefening moeten we nu al beginnen te maken.”

Het antwoord is volgens Van der Hilst eenvoudig: de coronamaatregelen loslaten. “Er worden 75.000 besmettingen op één dag geregistreerd, maar in werkelijkheid ligt dat aantal tussen 250.000 en 300.000. We zullen vroeg of laat met andere woorden allemaal met de omikronvariant in contact komen. De maatregelen die vandaag gelden in ons land, zullen dat niet voorkomen. Dan moet je de vraag durven stellen hoe proportioneel zulke regels zijn.”

“Omikron fundamenteel anders dan delta”

Tot 300.000 besmettingen per dag, dat betekent dat de omikronvariant razend besmettelijk is. Kunnen onze ziekenhuizen de druk van een maatschappij zonder coronamaatregelen aan? “Omikron is een fundamenteel ander virus dan delta”, duidt Van der Hilst. “Maar heel weinig mensen die vandaag met een coronabesmetting in het ziekenhuis terechtkomen, belanden op intensieve zorg. Dat zien we niet alleen in ons land, maar in alle landen waar omikron rondwaart.”

De maatregelen waaraan we nog steeds vasthouden, stammen uit vorige episodes van de pandemie.

Het zijn volgens Van der Hilst dan ook niet de patiënten die de zorg belasten, maar de quarantainemaatregelen waardoor zorgpersoneel noodgedwongen moet thuisblijven. “De maatregelen waaraan we nog steeds vasthouden, stammen uit vorige episodes van de pandemie. We creëren hiermee ons eigen probleem.”

“Liever hoge piek met snelle daling”

De meeste aandacht moet naar mensen gaan die we niet kunnen beschermen door middel van vaccins, bijvoorbeeld door chemotherapie of een onderdrukt immuunsysteem. “Alleen doen we dat niet door het virus te onderdrukken. Des te langer we deze golf uitsmeren, des te lastiger het voor zulke mensen is om zich te beschutten. Beter een hoge piek waarbij we hen intussen optimaal in bescherming nemen, met daarna een snelle daling. Daar hebben ze meer baat bij.”

Een zo hoog mogelijke immuniteit is volgens Van der Hilst tevens onze beste kans om een nieuwe variant de baas te zijn. “Het grote voordeel van corona door te maken, is dat je een erg duurzame bescherming tegen een ernstige variant opbouwt. Je kan achteraf nog steeds opnieuw besmet geraken, maar ernstig ziek word je nadien bijna nooit meer.”

“Massale uitval vermijden”

Collega-infectioloog Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) begrijpt de redenering van Van der Hilst, maar roept op tot voorzichtigheid. “Het is inderdaad onvermijdelijk dat een groot aantal mensen een omikronbesmetting oploopt, maar die infecties willen we zoveel mogelijk spreiden om een massale uitval in diverse sectoren te vermijden.”

Ook is de minder ziekmakende omikronvariant volgens Vlieghe niet volkomen onschuldig. “We zien ook vandaag nog een flink aantal hospitalisaties, en nog steeds hebben patiënten medicatie of extra zuurstof nodig.” Bijgevolg zit lang niet iedereen administratief thuis: “Genoeg mensen die een besmetting opliepen, zijn door griepklachten te ziek om te werken.”

“Tel daar de deltavariant bij die nog steeds circuleert, en ik zie genoeg redenen waarom we de komende weken voorzichtig moeten blijven, in plaats van alle sluizen open te zetten.”

Beluister het gesprek met infectioloog Jeroen Van der Hilst in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet