Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Infiltranten bij gele hesjes zijn pure amokmakers, geen link met extreemlinks of extreemrechts"

ma 26 nov. - 7:49

Uit een onderzoek van de veiligheidsdiensten naar de profielen van de amokmakers bij de brandstofprotesten in Wallonië blijkt geen link met extremistische politieke partijen. Dat zegt minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) in 'De Ochtend'.
Jan Jambon

Dit weekend zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner dat er een "mobilisatie van extreemrechts" is bij de protesten van de "gele hesjes" op de Champs-Elysées in Parijs. In Frankrijk woedt het protest tegen de hoge brandstofprijzen van de burgerbeweging "les gillets jaunes" erg hevig. "Een paar graden erger dan bij ons", zegt minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) in 'De Ochtend', al erkent hij dat de protesten in Charleroi zaterdagnacht ook niet mals waren.

Een link met extremistische politieke partijen, zoals Castaner die in Frankrijk ziet, vinden de veiligheidsdiensten in België niet terug. "Veiligheidsdiensten hebben tientallen profielen onderzocht", zegt Jambon. "We kunnen geen link met extremistische politieke partijen aantonen, niet met extreemlinks, noch met extreemrechts. Het zijn dus puur amokmakers. Maar dat onderzoek gaat verder."

Die amokmakers mogen niet worden verward met het protest van de échte "gele hesjes", zegt Jambon: "Enerzijds zijn er vreedzame protesten met filterblokkades en mensen die folders uitdelen. Maar die worden geïnfiltreerd door mensen met anarchistische motivaties." Dat wil zeggen dat ze zich desnoods gewelddadig willen verzetten tegen elke vorm van autoriteit. "Zij weten goed waarmee ze bezig zijn en werken als een soort stadsguerilla: aanvallen en terugtrekken, plots ergens anders opduiken. Dat is moeilijk politiewerk."

Bij de protesten in Charleroi werden zaterdagnacht werden 27 mensen opgepakt. Velen daarvan zijn gekend bij het gerecht. "De grootste meerderheid van wie we gerechtelijk hebben opgepakt heeft al een strafblad", zegt Jambon. "Als je kijkt welke gerechtelijke feiten zij al gepleegd hebben, dan zit daar vanalles bij: geweldpleging, diefstal, slagen en verwondingen, er is iemand bij die bekend is van bij voetbalrellen." Zij worden nu voorgeleid en gaan een stevige straf tegemoet, aldus de minister.

Beluister het interview met Jan Jambon:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet