Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Infiltratie kan overal, ook in politiek. Maar als burgemeester weet heeft van misdrijven, moet hij die doorgeven"

ma 3 sep. - 7:13

Jinnih Beels, lijsttrekker voor SP.A in Antwerpen, haalt stevig uit naar burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die vertelde in 'De Ochtend' dat de drugswereld op de rand staat van het kopen van politieke invloed, ook in Antwerpen. "Infiltratie kan overal, bij de politie, bij de douane, bij justitie en ook in de politiek. Maar als de burgemeester weet heeft van misdrijven, moet hij die doorgeven aan het gerecht. En geen gratuite beschuldigingen uiten", reageert Beels.
Jinnih Beels (foto © Belga)

Drugs is een groot probleem in Antwerpen. Zo luidt de kernboodschap van burgemeester Bart De Wever (N-VA) in een interview met De Volkskrant en in 'De Ochtend'.

Dat erkent ook Jinnih Beels, de Antwerpse lijsttrekker voor SP.A. "Maar dat is toch al even geweten. De burgemeester komt er altijd op terug in plaats van er iets aan te doen. Het "Stroomplan" werd met veel bombarie aangekondigd, maar acht maanden later is er nog altijd niets in actie."

Ze sneert daarbij stevig naar de burgemeester. "Hij is ook al even aan de macht he, al zes jaar. We waren heel blij met het "Stroomplan" (red. het "Stroomplan" treedt vandaag in werking), maar acht maanden na datum zijn er nog geen resultaten."

De Wever moet zich opwaarts richten. Niet naar de kleine garnalen, maar naar de grote haaien.

"Samenwerking op verschillende vlakken is heel belangrijk, maar het is belangrijk dat het op gang getrokken wordt. Anders blijft het dweilen met de kraan open. Anders blijft het dweilen met de kraan open. Nu kondigt hij aan dat het gevaarlijk wordt, maar dat hebben we altijd gezegd. Hij moet zich opwaarts richten, niet naar de kleine garnalen, maar naar de grote haaien."

"Infiltratie kan overal. Bij politie, douane, justitie. En dus ook in de politiek"

De Wever liet zich ook nog ontvallen dat de drugswereld op het randje staat om politieke invloed te kopen. Is Beels ook aandachtig voor die beruchte infiltratie? "Ik heb daar niets van ondervonden. Maar infiltratie kan overal. Bij politie, bij douane, bij justitie. En ook in politiek. Drugs zitten in alle lagen van de samenleving. Maar als de burgemeester kennis krijgt van misdrijven, moet hij die doorgeven aan het gerecht en geen gratuite beschuldigingen uiten."

Als de burgemeester kennis krijgt van misdrijven, moet hij die doorgeven aan het gerecht en geen gratuite beschuldigingen uiten.

Beels drukt er ook op dat ze bij de samenstelling van haar lijst heel zorgvuldig te werk gegaan is. "We doen ons huiswerk zo goed mogelijk."

Mertens: "Onder De Wever is Antwerpen uitgegroeid tot cocaïne-hoofdstad van Europa"

Ook Peter Mertens van PVDA heeft intussen al gereageerd op de uitspraken van De Wever. "Onder Bart De Wever is Antwerpen uitgegroeid tot cocaïne-hoofdstad van Europa. Zijn failliete "War on drugs" leidt net tot meer narco-geweld in heel de stad. Dat hij vervolgens probeert te linken aan één stadsdeel en aan één groep. Zo verdwijnen grote drugsbaronnen uit beeld. Fail."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet