Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Tribune

De Tribune

"Internationale Zwemfederatie staat in de top 3 van meest corrupte bonden"

ma 2 mrt. - 8:50

In een gevarieerde 26ste uitzending van 'De Tribune' ging het onder andere over de Omloop en Bashir Abdi op de Olympische spelen, maar ook over de schorsing van Chinees Olympisch kampioen Sun Yang.
Yang Sun ©Belga

"De meest fascinerende dopingzaak die nu speelt"

De schorsing van 8 jaar die de Chinese olympisch kampioen Sun Yang vorige week kreeg voor een tweede dopingovertreding - hij sloeg een bloedstaal stuk met een hamer - beroerde de hele zwemwereld. Vooral door de ietwat perverse rol van de Internationale Zwemfederatie in dit verhaal. Die zag geen graten in zijn gedrag en gaf de zwemmer een gewone waarschuwing. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) ging hiertegen in beroep en kreeg gelijk van het Internationaal Sporttribunaal (TAS).

"Het is de meest fascinerende dopingzaak die op dit ogenblik speelt", zegt Luc Kempen. "Je denkt dat je alles gehoord hebt met Russen en gaten in de muur, maar dit is redelijk straf", vult Christophe Vandegoor aan.

Luc Kempen is zich altijd blijven verdiepen in Sun Yang. "Hij was in 2014 ook al eens geschorst geweest, voor 3 maanden, omdat hij een verboden product had gebruikt. Maar de Internationale Zwemfederatie (FINA) maakte dat pas ná de schorsing bekend. In die periode waren er geen grote wedstrijden geweest, dus er was geen vuiltje aan de lucht."

"Ik denk dat we het erover eens kunnen zijn dat, in de rangorde van meest corrupte sportbonden, de FINA in de top 3 staat", gaat Luc Kempen verder. "Ze hebben hem altijd beschermd omwille van die Chinese markt. We hebben het hier over een zwemmer met 35 miljoen volgers op de Chinese Twitter. Maar het is ongezien dat een zwembond tussenkomt om een dopingzondaar te beschermen, tot twee keer toe."

Sun Yang = de Lance Armstrong van de zwemsport

Luc Kempen vergelijkt Sun Yang soms met Lance Armstrong. "We hebben het hier over een Aziatische superster die, hoewel hij in de westerse wereld iets minder bekend is, denkt dat hij zich alles mag of kan permitteren."

Hij werd ook constant de hand boven het hoofd gehouden door de FINA. "Mack Horton en Duncan Scott, twee andere zwemmers, weigerden op het WK in Zuid-Korea samen met dopingzondaar Sun Yang op het podium te staan. Zij kregen de wind van voren en FINA eiste sancties tegen hen bij hun federaties."

"Sun Yang was ook in Lausanne bij het TAS aangekomen en hij wou een hotel met een zwembad zodat hij zich kon blijven voorbereiden op de Olympische Spelen. Hij had hoegenaamd geen rekening gehouden dat hij voor z’n tweede dopingvergrijp zou worden geschorst."

Waarschijnlijk had hij ook nu gedacht dat de oude krokodillen aan de top van FINA, waarvan de stokoude voorzitter hem beschouwt als een zoon, hem wel zouden redden. "Het is toch wel een zootje. Op 4 à 5 maanden van de Spelen is dat toch geen goede zaak voor het internationale zwemmen. Qua hervorming is daar nog heel wat werk aan de winkel."

In deze aflevering hoorde je ook:

  • Waar de liefde van Luc Kempen voor sport begon
  • Of Gianni Moscon eigenlijk nog vrienden heeft in het peloton
  • Waarom de overwinning in de Omloop die van de bevrijding is voor Jasper Stuyven
  • Met welke schoenen Bashir Abdi op de Olympische Spelen moet lopen
  • Of het nog goed komt met Nicky Degrendele na het missen van de Olympische Spelen


Beluister de integrale uitzending van 'De Tribune':

Bron: sporza.be en 'De Tribune'

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet