Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

iPhone 12 kan pacemaker verstoren, zegt Apple: "Ook zo met andere toestellen, maar beetje afstand houden is voldoende"

di 26 jan. - 10:22

Technologiebedrijf Apple heeft opnieuw gewaarschuwd dat iPhones medische apparaten zoals pacemakers kunnen verstoren. Het bedrijf doet dat naar aanleiding van de iPhone 12, die bevat een magnetische ring om de smartphone draadloos op te laden en die magneet kan gevaarlijk zijn voor mensen met een pacemaker. Naast smartphones kunnen overigens ook microgolven en inductiekookplaten een risico vormen, vertelt cardioloog Bruno Schwagten. "Maar een beetje afstand houden is absoluut voldoende."
© Benny Bowden (Unsplash)

Het nieuwste model van de iPhone 12, dat een aantal maanden geleden uitkwam, bevat een magnetische ring om de smartphone draadloos op te laden. Veel gebruikers vroegen zich dan ook af of die magneet een risico vormt voor mensen met een pacemaker, een medisch apparaatje dat ervoor zorgt dat het hart op het juiste ritme blijft kloppen.

Technologiebedrijf Apple komt nu met een antwoord op die vraag en een waarschuwing: voor de zekerheid houden gebruikers hun telefoon best 15 centimeter verwijderd van een pacemaker. Laad je het apparaat draadloos op? Dan doe je er goed aan om een afstand van 30 centimeter of meer te bewaren.

Magnetisch veld

Bruno Schwagten is cardioloog aan het ZNA Middelheim in Antwerpen en legt in 'De Wereld Vandaag' uit hoe de iPhone de werking van een pacemaker kan verstoren. "Dat heeft alles te maken met het magnetisch veld dat zich creërt", aldus Schwagten.

"Een pacemaker moet regelmatig uitgelezen worden om te controleren of het toestel nog goed functioneert. Dat uitlezen gebeurt door een kop van een computer boven op de pacemaker te leggen. Die kop bevat een magneet en die magneet geeft als het ware een signaal aan de pacemaker om zich vrij te geven zodat wij het toestel kunnen uitlezen en kunnen herprogrammeren."

Maar de magneet in de pacemaker kan mits voldoende "close contact" ook verbinding maken met bijvoorbeeld de magneten in een iPhone 12. De pacemaker herkent het signaal van de smartphone dan als de instructie: "Er wordt aan mij gevraagd om mezelf vrij te geven zodat ik kan zeggen hoe ik gefunctioneerd heb en kan aangepast worden."

Dat kan gevaarlijk zijn, vooral voor mensen die erg afhankelijk zijn van hun pacemaker, legt Schwagte uit. "Als de pacemaker bij die mensen even stopt met werken, kan dat leiden tot een bloeddrukval en mogelijk het verlies van bewustzijn."

Als de pacemaker bij die mensen even stopt met werken, kan dat leiden tot een bloeddrukval en mogelijk het verlies van bewustzijn.

Ook popconcerten zijn een risico

Toch vormt de iPhone 12 volgens Apple waarschijnlijk geen groter risico dan zijn andere smartphones. "Hoewel alle iPhone 12-modellen meer magneten bevatten dan oudere iPhone-modellen, is er naar verwachting geen groter risico op magnetische interferentie met medische apparaten dan bij oudere iPhone-modellen", zo klinkt het bij het bedrijf.

Schwagte bevestigt dat ook smartphones van andere merken een risico vormen, net als een microgolf, een inductiekookplaat of een MRI-toestel. "Alle toestellen met magneten zouden de pacemaker mits voldoende "close contact" op een bepaalde manier kunnen beïnvloeden."

Soms ziet professor Swagte ook een storing bij mensen die op een popconcert geweest zijn. "Ook zware luidsprekers kunnen een storing veroorzaken", verklaart hij.

Goede instructies zijn belangrijk

Kunnen technologiebedrijven zoals Apple dan geen oplossingen bedenken om storingen bij pacemakers te voorkomen? "Apple is geen medisch bedrijf. Ze gaan voor hun eigen lijn en voor hun eigen producten. Bedrijven die luidsprekers of inductiekookplaten produceren, houden er ook geen rekening mee", aldus Schwagte.

"Klein beetje afstand houden is absoluut voldoende"

Volgens de cardioloog zijn goede instructies aan patiënten dan ook erg belangrijk. "Wat mag en wat mag niet? De meeste mensen gaan daar heel intelligent mee om hoor". Een tip die Schwagte bijvoorbeeld geeft aan zijn patiënten is om de smartphone tijdens een telefoongesprek aan de andere kant van het hoofd dan de kant van de pacemaker te houden. "Een klein beetje afstand is absoluut voldoende," besluit hij.

Beluister het gesprek met cardioloog Bruno Schwagten in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet