Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

"Iron Man? Nooit van gehoord. Maar Pater Damiaan: ja!"

wo 2 nov. - 3:14

Paul Van Den Bosch is vooral bekend als de succesvolle coach van topsporters als Sven Nys en Marc Herremans. Maar een taxirit op Hawaï deed hem beseffen hoe relatief sportheldendom is.
Paul Van Den Bosch

Paul Van Den Bosch heeft een bijzondere band met Hawaï, hij was er elf keer voor de Iron Man triatlon. Hij beleefde er talloze mooie maar ook zeer emotionele momenten. Zeker als coach van Marc Herremans die ooit zesde werd in de Iron Man, en uiteindelijk ook won, maar dan in de handbike-categorie. 

Eén anekdote heeft hem als succescoach met de voeten op de grond gezet. In 2006 nam hij op de luchthaven van Hawaï een taxi en knoopte hij een gesprek aan met de chauffeur. Hij begon over de Iron Man, maar dat zei de chauffeur helemaal niks. Ook van tweevoudig winnaar Luc Van Lierde had de man nog nooit gehoord. Maar toen Paul zei dat hij uit België kwam werd de man haast extatisch. "From Belgium? Oh, Father Damian!" En toen was hij niet te stoppen over wat Pater Damiaan allemaal voor de mensen van Hawaï betekend had. Toen Paul dan nog vertelde dat hij de geboortestreek van Damiaan goed kende, moest hij zelfs zij taxirit niet meer betalen. 

Voor Paul toch nog maar eens het bewijs hoe relatief de heldenstatus van topsporters is. De ware helden zijn mensen die veel minder in de aandacht komen. Paul bezocht vorige week nog Stig Broeckx, de renner die vijf maanden geleden zwaar ten val kwam in de Ronde van België, en hij raakte onder de indruk van de overgave  en de inzet van de kinesisten. "Wie zijn dan de ware helden? De sportvedetten, of zij die in stilte werken?" 

Natuurlijk is ook Marc Herremans, met wie Paul op Hawaï zoveel heroïsche momenten beleefde,  een held en een rolmodel. Maar dan niet zozeer als sportman, wel als mens. Een mens die zijn dromen niet opgeeft, en zich niet laat kisten door een zware tegenslag. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet