Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Is de koers nog van ons? Is het nog een democratische sport? "Tuurlijk! Ik zie het probleem niet"

vr 31 mrt. - 0:51

Enkele kritische stemmen beweren dat vips "ons" wielrennen overnemen. Hautekiet op Radio 1 besteedde er vanochtend een halfuur van zijn uitzending aan. Dat vips het reilen en zeilen in de koers bepalen vindt Sporza-wielercommentator Christophe Vandegoor alvast flauwekul.
Is de koers nog van ons? Is het nog een democratische sport? "Tuurlijk! Ik zie het probleem niet"
De 101e Ronde van Vlaanderen belooft zondag weer een enorm feest te worden, ter plaatse en op televisie. Toch meent een kransje wielerliefhebbers dat de koers steeds meer "ontvolkt" en almaar meer voer wordt voor het kapitaal en de vips.

Jan Hautekiet zette er vanochtend in zijn radioprogramma een boompje over op. Hij las kritische tweets voor en liet wielercommentator Christophe Vandegoor zijn mening ventileren.

"Of de koers nog van ons is? Ja, zeker", zei Vandegoor. "Ik vind dat wielrennen in vergelijking met andere sporten nog ver achterop hinkt."

"In andere sporten betaal je al tientallen jaren voor een ticket als je een wedstrijd wil zien. Dat is doodnormaal. En hoe beter de plaats waar je staat of zit, hoe duurder het ticket. Dat is een economische wetmatigheid."

"Als je dan ziet hoe het in de koers verloopt, dan is het wielrennen zeker nog altijd van ons. Buiten die paar stroken die - volledig terecht trouwens - ingenomen worden door vips is er zondag in de Ronde nog meer dan 200 kilometer om de koers gratis en voor niks te bekijken. Dus eigenlijk zie ik het probleem niet."

De mening van muzikant Jean Blaute:

 

"Een organisator moet toch ergens zijn geld halen?"

"Wat die vips betreft: een organisator moet toch ergens zijn geld halen? Dat hoort er dus gewoon bij. Dat 250 euro voor een ticket aan de hoge kant is? Ik ben journalist, over de prijs van een ticket oordeel ik niet. Maar ik wil wel even dit zeggen: voor sommige optredens van een muziekgroep of -festival betaal je ook tientallen of honderden euro's."

"Kijk: Flanders Classics heeft sinds enkele jaren x-aantal koersen in zijn bezit en probeert daar iets van te maken. De Ronde van Vlaanderen met zijn nieuwe parcours heeft kritiek gekregen, maar de Ronde is absoluut niet achteruit geboerd. Wel integendeel!"

"Je moet nuanceren. Op de Kwaremont, waar heel veel vips staan, zijn ook grote ruimtes ingericht met grote tv-schermen waar iedereen gratis en voor niks naar de koers kan kijken. Terwijl zo'n scherm serieus wat geld kost..."

"Om te evolueren moet je stappen zetten. In het wielrennen gaat dat nog vrij traag. Wielerploegen halen hun geld vooral bij mecenassen. Geld is moeilijk te vinden blijkbaar. Ook daardoor is de koers nog zeer toegankelijk en kunnen mensen de coureurs heel veel zien. Ik begrijp de kritiek echt niet."

"Vips zijn maar een klein percentage"

Nicolas Denys van Flanders Classics kwam ook aan bod bij Hautekiet. "Vips én alle andere wielerliefhebbers zijn belangrijk voor onze organisatie. Dat is zo in elke sport en bij elk evenement", zegt Denys. "We verwachten zondag 1 miljoen mensen langs het parcours en hebben een goeie 8.000 vips. Dat is een bijzonder klein percentage. 250 euro voor een vip-ticket is een marktconforme prijs. In de Formule 1 of de Ronde van Frankrijk is dat een veelvoud van 250 euro."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet