Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Is het allemaal een complot?

wo 6 feb. - 9:21

CD&V-minister Joke Schauvliege beweerde dat de klimaatprotesten het gevolg zijn van een complot, en ze zou daarover bevestiging hebben gekregen door de Staatsveiligheid. Ze moest later toegeven dat dat niet zo was en stapte gisteren op als Minister van omgeving, natuur en landbouw. Waarom zien sommige mensen complotten die voor andere mensen compleet van de pot gerukt zijn? Zijn we allemaal vatbaar voor complottheorieën of sommigen meer dan anderen?
Joke Schauvliege

Volgens Peter Vereecke is de maanlanding in scène gezet, de huidige CO2-uitstoot is helemaal niet dramatisch en dat de aarde zou opwarmen wordt ons wijsgemaakt door mensen die een totalitaire wereldorde nastreven. De aanslagen van 9/11 waren volgens hem niet het werk van terroristen, maar opgezet spel door de Amerikanen zelf. Het Amerikaans leger tracht met “chemtrails” - chemische sporen in de lucht - het klimaat wereldwijd te controleren.  

Hoe komt het dat sommige mensen in zowat àlles complotten in zien? Een gesprek met moraalfilosoof Johan Braeckman (UGent).

Ook de muziekwereld is niet gevrijwaard van complotdenkers. Want, Paul McCartney, die is 53 jaar geleden in het geheim vervangen door een dubbelganger. Dat is toch wat Vincent Byloo ons op de mouw probeert te spelden.

Ook in de Belgische politieke geschiedenis vind je heel wat complottheorieën. De roze balletten, de X-getuigen in de Dutroux-affaire maar ook de dood van koning Albert I in 1934 werd door sommigen was voor sommigen een groot complot. We duiken die geschiedenis in met journalist Rik Van Cauwelaert.

Frederick Delaere geraakte al op jonge leeftijd gefascineerd door UFO’s. Hij werd steeds rationeler in het zoeken naar verklaringen achter die onbekende vliegende objecten en richtte het Belgische UFO-meldpunt op. Maar soms is er dan toch geen verklaring. Hoe pareert hij complotdenkers rond UFO’s? Een reportage door Ward Bogaert.

Michiel Vos - correspondent in de Verenigde Staten - ziet in Amerika websites vol complottheorieën als paddenstoelen uit de grond schieten. De aanhangers van “QAnon” bv geloven dat de vorige presidenten lakeien waren van een geheim genootschap en dat huidig president Trump de rebel is die de boel gaat redden.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet