Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

Is het veilig om naar Italië te reizen nu daar het coronavirus is uitgebroken?

di 25 feb. - 6:02

Ook nu het het coronavirus in Italië is uitgebroken, is er nog altijd geen reden tot paniek. Dat zegt professor Herman Goossens die de uitbraak van het virus in Europa coördineert. "Er is nog steeds geen wereldwijde verspreiding van het coronavirus. Men moet niet panikeren. Er is ook geen enkele reden om niet naar Italië te reizen.
Maggie in studio

Bekijk het gesprek met professor Herman Goossens uit "Het Journaal":

Ute Loosveld is enkele maanden geleden van Antwerpen naar Padua verhuisd. Luister naar een gesprek in De ochtend:

Is België voorbereid op een uitbraak van het coronavirus? Minister De Block: "Kans is reëel dat virus naar hier komt, maar er is plan"

Ze benadrukt dat er geen reden tot paniek is. "Wat we niet willen, is dat mensen panikeren, of gaan hamsteren. Dat is voor niks nodig."  Een uitbraak kan in elk land. Italië had ook voorbereidingen genomen en toch treedt het daar op." Maar stel dat het coronavirus naar hier komt, is ons land voorbereid, benadrukt De Block. "De laatste weken hebben we constant gewerkt, samen met de FOD Volksgezondheid. Er is ook een wetenschappelijk comité opgericht, een risk management comité."

"We werken in fasen", legt De Block uit.

  • Fase 1: Dat betekent dat het virus buitengehouden wordt, en dat mensen met klachten nagekeken worden. Ons land zit momenteel in fase 1.
  • Fase 2: Dat betekent dat het virus wel al doorgegeven wordt in ons land. Als het virus er is, wordt er vooral ingezet op isolatie.
  • Fase 3: Dat betekent dat er echt een uitbraak is, en veel mensen besmet geraken. Italië zit momenteel in fase 3. Dan wordt er gefocust op de medische zorgen. "De bedoeling is uiteraard genezen, en we proberen dan zo min mogelijk fatale gevallen te hebben."

En ja, als we in fase 3 zitten, kunnen er verregaande maatregelen genomen worden. Zoals quarantaine. "Als het nodig is, zal dat gebeuren. Alls stappen kunnen in overweging genomen worden, maar dan moeten er veel gevallen zijn in één dorp."

"Eigenlijk is het nu vooral wachten, bijsturen en zien dat de ziekenhuizen klaar zijn."

Luister naar een gesprek met Magie De Block in De ochtend:

Er is ook een speciale website opgericht. Mocht je  nog vragen hebben over het coronavirus, kan je terecht op https://www.info-coronavirus.be/

1. Waar komt het coronavirus in Italië vandaan?

"Dat is nog niet bekend. Men dacht lang aan de piste van "patiënt nul", maar die blijkt wellicht toch niet besmet te zijn geweest met het virus. Men is nu andere pistes aan het onderzoeken, dus er liggen nog heel wat mogelijkheden op tafel. Maar op dit ogenblik kunnen we die vraag niet beantwoorden."

2. Is het nog altijd veilig om naar Italië te reizen?

"Ja, absoluut", zegt Goossens. "Ik betreur dat er zoveel paniek ontstaat rond iets waarvoor absoluut geen paniek nodig is. Het is uiteraard zo dat wij ons ongerust maken, maar dat wil nog niet zeggen dat men moet panikeren. Ik vind het daarom terecht dat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet afraadt om naar Italië te reizen."

3. Lopen mensen die naar Italië reizen dan geen enkel risico?

"Het nulrisico bestaat niet, daarin moeten we eerlijk zijn", zegt Goossens. "Maar de kans dat iemand besmet geraakt als zij of hij naar steden of skigebieden in Italië gaat, is oneindig klein. We gaan er echt van uit dat dit risico ongelooflijk klein is. Het is echt geen reden om daar weg te blijven."

4. Moeten mensen die uit Italië terugkeren zich laten onderzoeken?

"Ik denk niet dat dat nodig is. Men moet het niet te breed zien, anders gaat iedereen die in Italië is geweest en die heeft gehoest zich laten onderzoeken. Ik denk dat mensen daarin niet moeten overdrijven."

5. Is het gevaarlijk als Italianen naar België komen?

Binnenkort speelt voetbalploeg Gent tegen AS Roma. Verschillende bussen met Italianen zullen dan naar ons land rijden. "Dat is absoluut niet gevaarlijk. Ik hoop dat de mensen niet wegblijven uit pizzeria's in België. Chinese restaurants krijgen al minder volk over de vloer, ik hoop dat dat niet gebeurt met Italiaanse restaurants."

6. Hoe groot is de kans dat het coronavirus ook in België uitbreekt?

"Dat kan, alles is mogelijk. Er zijn nog veel zaken die we nog niet weten over dit virus. We weten wel dat het lokaal een epidemie kan veroorzaken, zoals in Italië. Dat wil niet zeggen dat het een pandemie is, een wereldwijd verspreide epidemie. Dat is nog niet het geval. Maar wat in Italië is gebeurt, kan natuurlijk ook bij ons gebeuren."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet