Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Is kriekensap het nieuwe bietensap?

do 27 feb. - 3:07

Rode bietensap kan je sportprestaties bevorderen. Maar nu blijkt dat ook kriekensap je vleugels geeft. “Die effecten zijn bij kriekensap wel degelijk aanwezig”, zegt professor Romain Meeussen, directeur van het Human Performance Lab, in ‘Nieuwe Feiten’.
©Nick Fewings (via Unsplash.com)

Tijdens de studie voerden onderzoekers een meta-analyse uit. Dat wil zeggen dat ze bij 10 studies alles opnieuw berekend hebben. “Het lijkt erop dat er een prestatieverbeterend effect aanwezig is op duursporten", zegt Romain Meeussen. Marathonlopers of langeafstandsfietsers hebben dus baat bij kriekensap.

Maar Meeussen wijst op enkele details waar rekening mee moet gehouden worden. "Indien sporters heel erg goed getraind zijn, zal het effect minder groot zijn dan bij mensen die gewoon goed getraind zijn.”

Polyfenolen

Wat zit er dan in krieken dat ons beter doet presteren? “Heel veel bessensoorten bevatten polyfenolen, heel kleine voedingsbestanddelen die een ontstekingswerende werking hebben. Ze kunnen dus helpen bij spierpijn. Ze zouden ook vrije radicalen opruimen die ontstaan bij langdurige inspanning en ze zouden de doorbloeding kunnen verbeteren.”

Is dat effect vergelijkbaar met dat van bietensap? “Vooral het doorbloedingseffect is een belangrijk effect van bietensap. De andere effecten zijn daarin minder aanwezig.” Bepaalde sporters zouden dus meer baat hebben bij krieken dan bij bieten.

Supplementen

“Maar je moet natuurljk eerst goed getraind zijn vooraleer je met eender welk supplement een beetje winst probeert te maken”, benadrukt Meeussen. “En wees voorzichtig bij het innemen van supplementen want soms kunnen er nog andere stoffen inzitten. Screen die producten dus altijd goed voor je ze gaat gebruiken.”

Een aantal kriekjes eten voor je gaat sporten zal niet helpen. “De studies hebben in het merendeel van de gevallen een concentraat gebruikt in de vorm van poeder, pilletjes of opgelost in sap. Twee à anderhalf uur voor de inspanning helpt het kriekensap in de concentratie dat het in die drankjes aanwezig is. Als je dat omzit in aantal krieken, kom je al dicht bij de 100.”

Beluister het gesprek in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet