Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Israël bombardeert "honderdtal doelwitten" in Libanon: "Het ging de hele nacht door, maar ook Hezbollah heeft aanvallen uitgevoerd in Israël"

Vandaag 6:43

Israël heeft zijn aanvallen op het zuiden van Libanon stevig opgevoerd. Het leger heeft donderdagavond tientallen luchtaanvallen uitgevoerd, minstens 100 doelwitten werden daarbij geraakt. Intussen zeggen Libanese autoriteiten dat de biepers, walkietalkies en andere communicatie-apparatuur van Hezbollah al springstof bevatten voor ze in Libanon aankwamen.
Israël bombardeert "honderdtal doelwitten" in Libanon

Wat voorafging:

Bij een eerste golf van explosies in Libanon en Syrië ontploften massaal biepers bij leden van de radicaal-islamitische organisatie Hezbollah. Er vielen zeker 12 doden en bijna 3.000 gewonden.

Een dag later volgde een tweede golf van explosies, dit keer werden vooral walkietalkies geviseerd. Daarbij vielen zeker 25 doden en honderden gewonden.

Libanon wijst met een beschuldigende vinger naar Israël en dreigt met represailles. De angst groeit dat het spierballengerol tussen de 2 landen het conflict in de regio kan doen escaleren.

"Ook Hezbollah heeft meerdere aanvallen uitgevoerd in Israël"

De spanning in het Midden-Oosten blijft toenemen. Vannacht heeft de Israëlische luchtmacht een honderdtal doelwitten in Libanon onder vuur genomen. 

"Maar ook Hezbollah heeft meerdere aanvallen uitgevoerd in Noord-Israël", vertelt correspondente Daisy Mohr in De Ochtend. "Dat was natuurlijk ook belangrijk voor ze. Om te laten zien dat ze daar nog toe in staat zijn, ondanks de gebeurtenissen van de afgelopen dagen."

Mohr is op dit moment in Zuid-Libanon. "De mensen hier hebben een hele zware nacht gehad. De bombardementen gingen eigenlijk de hele nacht door. De explosies weerkaatsten door de valleien." Het ging om het grootste Israëlische luchtoffensief in maanden tijd in Libanon. Het is nog niet duidelijk hoeveel gewonden of doden er zijn gevallen.

"Het gebied ligt natuurlijk al maanden onder vuur. Er zijn dagelijks beschietingen over en weer. Maar je ziet wel dat het eigenlijk alleen maar erger wordt. En dan is natuurlijk de vraag: wat gaat er nog allemaal komen?" Mohr stelt vast dat de mensen die de mogelijkheid hadden om te vluchten, al weggetrokken zijn uit het gebied, maar bij de achterblijvers "zit de schrik er goed in". 

"Staakt-het-vuren in Gaza is beste manier op spanningen te verminderen"

De beste manier op dit moment om de spanningen in het Midden-Oosten een beetje te verminderen is via een staakt-het-vuren in Gaza. Dat zegt Joost Hilterman, projectdirecteur Midden-Oosten bij de onafhankelijk denktank International Crisis Group. Hij kijkt daarvoor richting de Verenigde Staten.

"Het is duidelijk dat president Biden dit voor de verkiezingen nog wil bereiken en dat zou de situatie kunnen veranderen." Amerikaanse diplomaten proberen al maanden zo'n staakt-het-vuren tot stand te brengen, voorlopig zonder succes. "Ze hebben niet veel vooruitgang geboekt, maar er wordt nog steeds gesproken", weet Hilterman.

Ook de Libanese militie Hezbollah heeft dat al aangegeven dat zo'n staakt-het-vuren een grote verandering zou betekenen. Maar zolang dat niet het geval is, blijft het bang afwachten voor wat de volgende stappen zullen zijn in het conflict. Volgens Hilterman zal Hezbollah zonder twijfel reageren op de recente bombardementen van Israël in Libanon. "De vraag is alleen wanneer, hoe groot en op welke manier."

Komt het misschien ook tot een grootschalige oorlog tussen Israël en Hezbollah? Dat risico bestaat, zegt Hilterman. "En dan is de grote vraag of ook Iran - en ook de VS - daarbij betrokken gaan worden."

"Ontplofte communicatietoestellen kregen explosieven voor aankomst in Libanon"

Er was al springstof aangebracht in biepers, walkietalkies en andere communicatie-apparatuur van Hezbollah-leden voor ze in Libanon aankwamen. Dat is een van de conclusies van een eerste onderzoek door de Libanese autoriteiten die in een brief aan de VN-Veiligheidsraad staan. De toestellen zouden zijn ontploft nadat "een elektronisch bericht" werd uitgestuurd.

In de brief, opgesteld door de Libanese vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties, noemt Libanon de de aan Israël toegeschreven aanval als "ongezien in zijn brutaliteit". Bovendien ondermijnt de aanval de diplomatieke inspanningen om een einde te maken aan de gevechten op de Gazastrook en in het zuiden van Libanon, klinkt het nog.

Libanon roept de Veiligheidsraad op de aanval te veroordelen. Voor vrijdag staat binnen die Veiligheidsraad een spoedzitting gepland, op vraag van Algerije.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet