Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

"Israël scoort torenhoog in de rangschikking van wrokproducerende landen"

ma 18 dec. - 4:13

Speeltuinen zullen voor Bavo Claes, die deze week ons middagjournaal verzorgt, nooit hetzelfde zijn. Een tijdje geleden werd, met Belgische steun, een speeltuin gebouwd in Palestina. Een speeltuin die daarna door Israël werd afgebroken. Het onrecht tegenover de Palestijnse kinderen is de aanleiding voor Bavo's middagjournaal waarvoor hij het grote geschut bovenhaalt.
Speeltuinen zijn nooit meer hetzelfde voor Bavo Claes.

Beste luisteraar, onze twee kleindochters gedragen zich weleens wispelturig, daar zijn het peuters voor. Maar er is één activiteit die altijd en overal op gejuich wordt onthaald: de speeltuin. Kunt u nog een speeltuin zien zonder aan Palestijnse kinderen te denken? Ik niet. Twee jaar geleden werd, met Belgisch belastinggeld, een speeltuintje aangelegd in een Palestijns stadje waar verder niks was voor kinderen. Kort daarop heeft het de Israëlische bezettingstroepen behaagd die speeltuin met de grond gelijk te maken. Niks bijzonders hoor: daarvoor en daarna heeft het Joodse bezettingsleger ook Palestijnse scholen vernield, en elektriciteitsvoorzieningen - ook die waren trouwens door West-Europese landen bekostigd. De bezetter die zich misdraagt en de bevolking koeioneert, dat komt ons, Belgen, bekend voor...

Israël zegt de regels toe te passen, maar hoe voos moeten die regels wel niet zijn dat je schommels en glijbanen gaat staan vernietigen? In feite rechtvaardigt het Joodse gezag zijn sloopwerk met een kanjer van een jezuïetenstreek. Het keurt namelijk maar één op de honderd Palestijnse bouwaanvragen goed, en als Palestijnen, ten einde raad, dan maar zonder vergunning een speeltuintje aanleggen, wordt dat rücksichtslos ausradiert. Ordnung muss sein, nietwaar. De bezetter is te kortzichtig om te beseffen wat zo'n getreiter met de getreiterden doet. Welnu, het kweekt wrok. Als wrok zoiets als graan was, zou Israël torenhoog scoren in de rangschikking van wrokproducerende landen.

Ik moet bekennen dat ik een zwak heb voor Joodse mensen, ik bewonder dat volk en zijn cultuur. En de gruwelijke onrechtvaardigheden die Joden in hun geschiedenis hebben moeten verduren, benemen me de adem. Dus dat het slachtoffer onderhand zelf een nietsontziende beul geworden is... Je kunt het niet hartverscheurender bedenken.

Het verklaart ook waarom op Israëlisch wangedrag vaak beschamend slap wordt gereageerd. Toen verschillende Belgische humanitaire projecten in Palestina door de bezetter verwoest bleken te zijn, heeft onze regering (hou u vast) haar sterke bekommernis uitgesproken. En zeer onlangs hebben wij en zes andere Europese landen Israël een schadevergoeding voor de vernielingen durven vragen - maar dan wel een piepklein bedrag, want Joden mag je niet voor het hoofd stoten. Ik vraag me af hoe de Israëlische premier Netanyahu dat van die speeltuin aan z'n drie kleinkinderen uitlegt

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet