Israëlische supporters belaagd en bekogeld in Amsterdam: 62 aanhoudingen, Israëlische buitenlandminister naar Nederland
Vandaag 6:24
Maccabi Tel Aviv kwam gisterenavond in actie tegen Ajax Amsterdam in de Johan Cruijff-Arena in Amsterdam. In de marge van die voetbalwedstrijd waren er in Amsterdam incidenten tussen Israëlische fans en pro-Palestijnse betogers.
"Ajax kwam met 5-0 als winnaar uit de bus en na de match zijn er ongeregeldheden uitgebroken in het centrum van Amsterdam", weet ook Sander van Hoorn, NOS-journalist in Israël.
Hinderlaag
Volgens de burgemeester zijn de Israëlische supporters op meerdere plaatsen in de stad belaagd, mishandeld en met vuurwerk bekogeld. De hulpdiensten moesten verschillende keren ingrijpen, Israëlische supporters beschermen en naar hotels begeleiden.
Volgens de politie zijn relschoppers "actief op zoek gegaan naar Israëlische supporters om hen aan te vallen en te mishandelen".
Pro-Palestijnse demonstranten in Amsterdam voor aanvang van de wedstrijd.
Netanyahu heeft het over zwaar geweld. Israëlische media melden op basis van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken dat 10 Israëliërs gewond raakten. De Amsterdamse politie spreekt van 5 gewonden na de geweldincidenten van afgelopen nacht.
De Israëlische nieuwssite Haaretz sprak met supporters van Maccabi die verklaarden dat de Israëliërs op verschillende plaatsen in de stad in een hinderlaag werden gelokt toen ze met de trein terugkeerden van de wedstrijd.
62 mensen gearresteerd en extra beveiliging
De politie bevestigt dat er 62 mensen zijn aangehouden. Er werden een aantal mensen voor vermist opgegeven, maar die zijn ondertussen opnieuw terecht.
Halsema spoort slachtoffers aan om zich te melden bij de politie zodat ze aangifte kunnen doen.
Er zal de komende dagen extra beveiliging zijn aan de Joodse instellingen en objecten in Amsterdam. Er volgen nog extra maatregelen, maar die worden vanmiddag pas aangekondigd.
Dan toch geen "reddingsvluchten"
Eerder vanochtend had Netanyahu de opdracht gegeven om 2 reddingsvliegtuigen uit te sturen naar Amsterdam om de Israëlische burgers bij te staan en naar huis te brengen. De Israëlische nieuwssite The Times of Israël spreekt dat nu tegen op basis van het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.
De Israëlische krijgsmacht (IDF) verbiedt voorlopig al het militaire personeel om af te reizen naar Nederland. De krijgsmacht zou aanvankelijk die 2 reddingsvliegtuigen naar Nederland sturen, maar dat besluit werd teruggedraaid.
Er zouden wel extra vluchten gestuurd worden door de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al om voetbalsupporters op te halen. Volgens NOS staan er op Schiphol al heel wat fans klaar om huiswaarts te keren.
"Amsterdam staat als reisbestemming wel onder druk. Het is een geliefde bestemming voor Israëliërs dus de vluchten zitten altijd goed vol. Om te vermijden dat de supporters moeten wachten tot ze een regulier ticket kunnen bemachtigen, heeft Netanyahu het zekere voor het onzekere genomen door 2 extra vliegtuigen in te zetten."
Israëlische instanties raden de voetbalfans ook aan om in hun hotelkamers te blijven na de aanvallen. "Veel van hen dachten oorspronkelijk waarschijnlijk om er een lang weekend van te maken, maar door de eerdere bezorgdheden voor het toenemende antisemitisme, raden de veiligheidsdiensten aan op de hotelkamer te blijven", sluit Van Hoorn af.
Verbod op demonstraties rond stadion
Eerst was er sprake van rellen tussen de supporters van beide ploegen, maar dat lijkt volgens NOS-journalist Joris Van Poppel onwaarschijnlijk. "Ten eerste hadden Ajaxfans al aangegeven dat er geen plaats is voor politiek aan het stadion. Bijkomend beschouwt Ajax zichzelf als een Joodse club. Ze komen net heel goed overeen met de Israëlische supporters."
Niet alleen de Ajaxfans wilden politiek rond het stadion vermijden, ook de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, had een verbod uitgesproken op pro-Palestijnse demonstraties aan het stadion.
"Maar een kilometer verder zijn de pro-Palestijnse demonstranten wel samengekomen en daar liep het toch uit de hand", weet Van Poppel. "De demonstranten probeerden toch richting het stadion te komen en daardoor mondde het meer uit in rellen dan in demonstraties."
Veel verontwaardigde reacties
"Fans die naar een voetbalwedstrijd gingen kijken, stuitten op antisemitisme en werden aangevallen met onvoorstelbare wreedheid, alleen vanwege hun Joods-zijn en Israël-zijn", zei de Israëlische minister van Veiligheid Itamar Ben-Gvir in een bericht op X.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar sprak eerder van een "barbaarse en antisemitische aanval" en zakt vandaag zelfs af naar Nederland voor een overleg met de Nederlandse minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken.
Vanuit Nederlandse hoek stromen de (politieke) reacties binnen. Zo toont de Nederlandse premier Schoof in een eerste reactie zijn afschuw. Hij spreekt van "onacceptabele aanvallen op Israëliërs". Hij zou contact gehad hebben met Netanyahu en hem verzekerd hebben dat de daders worden opgespoord en vervolgd.
Het blijft niet bij premier Schoof, ook de leiders van PVV en VVD, Geert Wilders en Dilan Yesilgöz, laten hun ongenoegen blijken. Wilders spreekt zelfs zo scherpe taal door te zeggen dat hij vindt dat de burgemeester van Amsterdam moet aftreden. Volgens hem was er onvoldoende politiebescherming.
De Amsterdamse burgemeester Halsema heeft in een persbericht gezegd dat de omvang van de incidenten, slachtoffers en aanhoudingen nu in kaart wordt gebracht. "Deze uitbarsting van geweld gaat alle grenzen te buiten en is op geen enkele manier te verdedigen."
Bron: vrtnws.be en De Ochtend