Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

"It's a good read but it's not what it could have been": Kristien Hemmerechts over de nieuwe Margaret Atwood

di 10 sep. - 9:33

Eindelijk, 10 september! Vandaag verschijnt 'The Testaments', het vervolg op 'The Handmaid’s Tale' van Margaret Atwood uit 1985. Het boek waar wereldwijd al wekenlang naar wordt uitgekeken. Waarvoor mensen vannacht in lange rijen stonden aan te schuiven aan de Waterstones Piccadilly in Londen. Auteur Kristien Hemmerechts volgt Atwood al langer. Zij kon het nieuwe boek zelfs al lezen. Maar er was een streng embargo!
Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts moest niet voor het boek in de rij staan, vertelt ze in 'De Wereld van Sofie'. Ze kreeg 'The Testaments' gewoon in de bus. MAAR : er was een streng embargo! Ze moest een document ondertekenen dat ze de tekst niet zou vrijgeven. Dat maakte ze nooit eerder mee.  Ze vindt de lange rijen bij Waterstones vannacht en de hele hype die wordt gecreëerd ook een beetje bevreemdend.

"Nergens wordt gezegd: welke lessen hebben we geleerd?"

'The Testaments' borduurt verder op het verzet tegen de dictatuur, de totalitaire maatschappij die Gilead is.  Verzet waarbij het individu en de liefde die mensen voor elkaar kunnen voelen, triomferen. 

Dé hamvraag is natuurlijk : Is het vervolg zo goed als het eerste boek? Hemmerechts aarzelt. "Kijk, it's a good read. Maar wat mij ontgoochelt, is dat Atwood niet focust op wat er fout was met de democratie in de VS, zodat die ontmanteld kon worden." Daar hadden we iets van kunnen leren. Want we leven in moeilijke tijden, vindt Hemmerechts.  Ook in real life staat de democratie in de VS onder druk. Trump probeert meer en meer macht naar zich toe te trekken. En in Groot-Brittannië schort Boris Johnson het parlement op.  

"De democratie wordt, op dit moment, as we speak, in 2019, gekaapt. Maar nergens in het boek wordt gezegd: 'Welke lessen hebben we geleerd?'. Dat komt helemaal niet aan bod. Individuele vrijheid en democratie zijn goed, totalitaire regimes zijn slecht, fair enough, maar verder gaat het niet. It's a good read maar it's not what it could have been." 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet