Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

It's the cow, stupid!

vr 22 apr. - 22:00

Wat is de hoofdoorzaak van de klimaatopwarming? Als je de titel hierboven niet hebt gelezen, is de kans groot dat je denkt aan het verkeer, de industrie, en misschien wel de verwarming van onze huizen. Of om het wat academischer te zeggen: de verbranding van koolstofhoudende brandstoffen.
It's the cow, stupid!

Dat dachten wij ook, want we worden om de oren geslagen met verhalen over CO2-uitstoot en hoe die te verminderen. Al dat geld en die moeite die gestoken wordt in elektrische auto’s en windmolenparken en zonnepanelen, het draagt er allemaal toe bij dat we één ding zeker weten: met koolstofhoudende brandstoffen moeten we stoppen om de mensheid van de ondergang te redden.

Je  voelt ons komen.  Het antwoord is fout.

De grootste aandeel in de broeikasgassen vormen niet de CO2 van onze koolstofeconomie, maar het methaan dat geproduceerd wordt door de veeteelt: 51%. Het zal dus niet volstaan om af te kicken van onze petroleumverslaving, we zullen ook iets aan onze vlees- en melkverslaving moeten doen.

Dat stond deze week in een ophefmakende studie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature, en daar is een dik jaar geleden een verontrustende documentaire over gemaakt: Cowspiracy.

Kijken naar Cowspiracy heeft gevolgen: op onze Interne Keukentafel geen vlees deze week. En volgende week ook niet. Wel aan onze tafel: Stijn Meuris. Niet in zijn hoedanigheid van zanger, wel als vertegenwoordiger van de Klimaatzaak. Hij heeft Cowspiracy bekeken. Stijn ziet er een vleeseter uit, maar we kunnen ons daarin vergissen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet