Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Ivan De Vadder: "Hoe Conner Rousseau iedereen opnieuw te snel af wou zijn..."

ma 30 sep. - 6:03

De nieuwe Vlaamse regering staat eindelijk in de startblokken. Vandaag leggen de ministers de eed af in het parlement, terwijl de nieuwe minister-president zijn eed bij de koning aflegt. Dan volgt de Septemberverklaring (op de valreep), en krijgen we eindelijk inzage in het Centenboekje, dat is de Vlaamse term voor de begrotingstabellen. Want die moeten eindelijk het definitieve oordeel vellen over deze regering.
Ivan De Vadder

Vooruit is iedereen te snel af

Vooruit domineerde het politieke weekendnieuws, en niet alleen omdat hun congres het eerste plaatsvond.  En wie niet aanwezig kon zijn in Oostende, zoals Jinnih Beels op haar Instagram Stories toonde, kon het congres volgen via digitale weg, en dat is waar ook "De Standaard" in slaagde.

Uit hun verslag van het congres achter gesloten deuren blijkt dat voorzitter Rousseau zijn coalitiegenoten niet heeft gespaard. “We hebben 'gekeeperd' op niveau van Thibault Courtois om die lelijke, lelijke N-VA-maatregelen en hun sociale afbraak tegen te houden”, klonk het. “Hier is geen pers in de zaal hé”, zo ging Rousseau verder. “Wel, Annick De Ridder, die wellicht minister zal worden voor N-VA, vroeg op een bepaald moment dat ik toch niet aan haar notities ging zitten. Dan heb ik geantwoord: “ma maske toch, als ik uw notities wil zien, zoek ik wel op Margaret Thatcher.” Rousseau sloot af: “Maar de klauwen van de Vlaamse Leeuw kleuren rood, beste vrienden, en amper geel.”

Uitspraken die niet goed vielen bij de N-VA-politici, toen ze hun congreszaal binnenstapten. Afscheidnemend minister-president Jan Jambon zei: “Dit is een uitspraak die ik niet apprecieer, we zijn coalitiepartners en we zullen moeten samenwerken, vijf jaar lang, op Vlaams en op federaal niveau".

Zuhal Demir vond het “typisch Conner”, en voegde eraan toe: “Dat zijn toch lelijke dingen om zoiets te zeggen, dat zeg je gewoon niet". Maar N-VA-voorzitter Bart De Wever tilde niet zwaar aan die uitspraken: “Ik heb het niet nodig om coalitiepartijen aan te vallen om steun te krijgen". Maar nog voor de regering goed van start is gegaan, heerst er al ergernis tussen de N-VA en Vooruit. Dat belooft alvast voor de komende jaren.

En enkele uren later laat Rousseau zich opnieuw gaan. Na het bericht dat de N-VA het departement 'Onderwijs' zou behouden, besliste Vooruit de vlucht vooruit te nemen, tegen alle afspraken in. Midden in het N-VA-congres, terwijl die partij de namen en bevoegdheden van haar ministers nog moest goedkeuren in een partijbestuur, en vervolgens in een partijraad, loste Rousseau doodleuk via Instagram de namen en bevoegdheden van zijn ministers, Melissa Depraetere en Caroline Gennez.

Rousseau noemde Gennez een 'superminister', en Melissa Depraetere kreeg de opdracht als viceminister-president en minister van Wonen de toon te zetten van Vooruit in de Vlaamse regering.

Een "belachelijke tweet" over de gratis schoolmaaltijden

De hele communicatie van Vooruit is gestoeld op een lichte euforie. Na de onderhandelingen laat Rousseau trots weten: "Ik kan u zeggen dat wanneer we de budgettaire tabellen gaan tonen, de mensen bijna gaan achterovervallen van welk historisch bedrag we investeren in welzijn".

Al is er één kleine wanklank. In een tweet stelt armoedespecialist Wim Van Lancker dat er eigenlijk geen gratis warme maaltijden komen op school. En dat was nochtans een van de breekpunten van Vooruit tijdens de verkiezingscampagne. Het is voldoende om de voorzitter van Vooruit tijdens een tv-interview even op zijn paard te krijgen: "Dit is de meest sociale Vlaamse regering ooit, en ik laat me dit niet afnemen door een belachelijke tweet".

Vooruit heeft naar eigen zeggen afgezien van een derde ministerportefeuille om haar twee Vlaamse ministers toch ruime bevoegdheden geven. Daardoor behoudt de Vlaamse regering 9 ministers, de enige ‘besparing’ in de politiek. Want er blijven 124 parlementsleden in het Vlaams Parlement, de provincies blijven bestaan, en voorts wordt er alleen bespaard op de uittredingsvergoedingen en de partijfinanciering. 

In plaats van een derde minister krijgt Vooruit de parlementsvoorzitter. Al heeft de partij niet meteen een naam klaar voor de functie. De beslissing zorgt wel voor een grote ontgoocheling bij de huidige parlementsvoorzitter Liesbeth Homans, die gewoon opnieuw parlementslid wordt, zonder titel of functie. Al blijft de Antwerpse N-VA wel ongelooflijk goed bedeeld met -wellicht- een toekomstige premier De Wever en Jambon als federaal minister, een mogelijke Kamervoorzitter als Peter De Roover, een Vlaamse minister als Annick De Ridder en een Vlaamse fractieleider als Philippe Muyters. 

Het zijn de ministers die vanaf nu de bevoegdheden uitdragen

Op de keper beschouwd vertrekken de partijen van de Vlaamse regering van de continuïteit: de fel bevochten bevoegdheid 'Onderwijs' blijft bij de N-VA, net als 'Begroting en Financiën'. De partij erft de bevoegdheid 'Mobiliteit en Openbare werken' van Open VLD, en 'Brussel en Media' van CD&V. 

Vooruit sleept dus ‘Welzijn’, en ‘Wonen’ in de wacht. De CD&V -dat 'Welzijn' verliest- heeft twee duidelijk afgebakende bevoegdheden in de wacht gesleept: van de Open VLD erft Hilde Crevits ‘Binnenlands Bestuur’ (samen met 'Integratie' en 'Inburgering en Samenleving') waarbij CD&V de vinger op de knip kan houden op het Gemeentefonds, maar ook kan waken over de gemeentefusies, het behoud van de provincies en (de afschaffing van) de opkomstplicht (waar een deel van de CD&V tégen was). Jo Brouns krijgt de oude combinatie ‘Milieu en Landbouw’, waardoor die twee bevoegdheden na één legislatuur gescheiden te zijn geweest, weer samenkomen, nu onder de naam 'Omgeving en Landbouw'.  

Maar de verrassing komt uiteindelijk dan toch vanop het N-VA-congres. Ben Weyts, die dacht dat zijn carrière aan de top voorbij was, nadat hij in onderbroek op de Pyjamadag van Bednet was verschenen, wordt toch opnieuw viceminister-president ("omdat hij de grootste senioriteit heeft van de N-VA'ers" ), met de bevoegdheden ‘Begroting en Financiën’. Zuhal Demir moet zich “tevreden stellen” met de meest gegeerde bevoegdheid 'Onderwijs’, gecombineerd met ‘Werk’. Een zware combinatie die in het verleden alleen Frank Vandenbroucke (Vooruit) gecombineerd kreeg. Demir blijft bovendien ook Vlaams minister van ‘Justitie’. 

Het betekent dat de viceminister-presidenten Weyts, Crevits en Depraetere niet de zwaarste bevoegdheden hebben; die zitten bij andere politici als Zuhal Demir, Jo Brouns en Caroline Gennez. Het resultaat van deze casting is dat er voor het eerst meer vrouwelijke ministers zijn dan mannelijke in de Vlaamse regering (6 op de 9). Op de persconferentie van de N-VA grapte N-VA-voorzitter De Wever nog dat “het wettelijke genderminimum aan mannen toch nog gehaald is dankzij de N-VA”. En even opvallend is dat één partij, de N-VA, meer ministers heeft dan de twee andere partijen samen.

Vandaag leggen de Vlaamse ministers de eed af en vanaf dan dragen zij het Vlaamse regeerakkoord uit, voor de volgende vijf jaar. Al is het nu al duidelijk dat de voorzitters, vanaf de zijlijn, wel degelijk een belangrijke rol zullen blijven spelen.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet