Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Ivan De Vadder over PFOS-schandaal: "Zwarte piet doorgeven was het spelletje van het weekend"

ma 21 jun. - 9:47

Straks komt het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement samen in verband met de parlementaire onderzoekscommissie rond het PFOS-schandaal, in de eerste plaats om het aantal leden vast te leggen. "Dat is belangrijk omdat je daarmee een aantal partijen erbij kan nemen of net niet", weet VRT-Wetstraatspecialist Ivan De Vadder. Hoe dan ook zal de commissie zich over een aantal pertinente vragen moeten buigen.
Demir

"Als je de PVDA - een van de oppositiepartijen in het Vlaams Parlement - erbij wil, moet je eigenlijk een commissie met 27 leden maken. Dat is namelijk de eerste plaats waar die partij vertegenwoordigd wordt volgens het systeem-D'Hondt dat gebruikt wordt om leden van een commissie toe te kennen", legt Ivan De Vadder uit in 'De Ochtend'.

"Dat zou een heel grote commissie zijn en gaat wellicht niet gebeuren. Misschien zal er een andere methode worden gebruikt, een wijziging aan het reglement, om leden toe te voegen", aldus De Vadder.

PVDA dringt alvast aan om lid te kunnen worden van de onderzoekscommissie. “Alle partijen moeten hier zonder uitzondering aan kunnen meewerken, ook de linkse oppositiepartij die op geen enkele manier bij het PFOS-schandaal betrokken is. De mensen hebben recht op de waarheid", fractievoorzitter Jos D’Haese.

Eens de leden aangeduid zijn, gaan zij een voorzitter kiezen en tegen woensdag beslissen wat allemaal onderzocht zal worden door de onderzoekscommissie. Vraag is of er iemand uit de oppositie de onderzoekscommissie zal voorzitten. "Dat zou goed zijn voor de geloofwaardigheid van zo'n commissie. CD&V - nochtans ook betrokken partij - gaat daarmee alvast akkoord", zegt Ivan De Vadder.

Zwarte pieten

Er zijn wel een aantal pertinente vragen waarover de parlementaire onderzoekscommissie zich zou kunnen buigen in het hele PFOS-schandaal. "Afgelopen weekend was er alvast het spelletje van de zwarte piet naar elkaar doorschuiven, al dan niet subtiel", observeert Ivan De Vadder.

En wie zal zich dan moeten komen verantwoorden? "Het is bijvoorbeeld opvallend dat een topvrouw van een Vlaamse administratie (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) via een advocaat moet beginnen te communiceren. Ook zij voelt wellicht dat zij een perfecte kandidaat is om als eerste die zwarte piet doorgeschoven te krijgen", aldus De Vadder.

Al zijn er nog een reeks andere kandidaten. "In een land waarin particratie zo zwaar weegt op het hele politieke gebeuren moet je ook in de richting van politieke partijen kijken. En er staat een hele lijst minister klaar van zowat alle partijen die ooit verantwoordelijkheid hebben gehad. "

Beluister de analyse van Wetstraatspecialist Ivan De Vadder via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet