Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Ja, de prijzen stijgen fel, maar niet zo fel als de meesten denken: "Vooral lage inkomens hebben hulp nodig"

wo 15 jun. - 1:16

Hoe akelig hoog de inflatie momenteel ook staat, we hebben de neiging om de prijsstijgingen te overschatten. Dat leert een grootschalige enquête van het weekblad Knack. In werkelijkheid blijkt de befaamde Belgische middenklasse zich nog altijd vrij goed recht te houden. De situatie van de lagere inkomens is veel zorgwekkender.
winkelkarren

De inflatie schurkt tegen de 9 procent aan en staat daarmee op het hoogste niveau in 40 jaar. Lees: iets waar je vorig jaar 100 euro voor betaalde, kost nu bijna 109 euro. Niks om luchtig over te doen dus. "En toch overschatten mensen de prijsstijgingen", stelt Knack-journalist Ewald Pironet in 'De Ochtend'. Het weekblad schakelde het gespecialiseerde bureau Kantar in om eind mei 2.003 volwassen Belgen te bevragen over hun koopkracht.

Zo werd hen gevraagd hoe hard ze denken dat de prijzen voor voeding  gestegen zijn. "De voedingsprijzen zijn gemiddeld met 6 procent gestegen", weet Pironet. "Maar de meesten denken dat dat veel duurder geworden is: bijna 10 procent denkt zelfs dat het meer dan de helft in prijs is gestegen. Dat is een enorme overschatting van de inflatie, die wel degelijk erg hoog is. We denken dat het nog veel erger is dan het vandaag is."

De buffer van de middenklasse

Energie staat uiteraard hoog in dat besparingslijstje. Wie daar iets aan probeerde te doen, koos er vooral voor het huis minder te verwarmen of te proberen het verbruik van lichten en apparaten naar beneden te krijgen. Zowat 1 op de 7 mensen gingen zelfs met hout verwarmen om minder gas of elektriciteit te verbruiken.

Essentiële zaken als voeding en gezondheidszorg staan wat lager in het besparingslijstje. Maar bij de lage inkomens, of bij werklozen en inactieven wordt er vandaag op die vlakken veel meer beknibbeld en dat zijn besparing van een derde tot zelfs de helft. "Dat is toch dramatisch?", vindt Pironet.

Dat verschil tussen bepaalde groepen komt in deze enquête sterk naar voren, ziet hij. En dat geeft te denken voor het beleid. "De regering heeft vrij algemene maatregelen genomen, die voor iedereen gelden, bijvoorbeeld de btw-verlaging van 21 procent naar 6 procent op energie. Maar niet iedereen heeft die btw-verlaging nodig. De mensen met een laag inkomen moeten worden geholpen. Er is een grote groep mensen die niet bespaart, die een goede buffer heeft. Die befaamde middenklasse kan dus tegen een stootje. Ondanks de hoge inflatie ziet die toch niet zo hard af."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet