Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Jambon: "Wie in de fout is gegaan, zal moeten boeten"

zo 12 nov. - 9:41

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft het na de rellen in Brussel over "een zeer zware balans" en "onaanvaardbare daden". "Er zijn camerabeelden van de rellen. Wie in de fout is gegaan, zal moeten boeten", zegt hij. Jambon neemt het ook op voor de politiediensten.
© VRT

Bij de rellen met Marokkaanse voetbalsupporters raakten 22 agenten gewond. Er werden auto's in brand gestoken en winkels geplunderd. "Dat is een zeer zware balans, zeker voor een voetbalwedstrijd die in Afrika plaatsvond", reageert Jambon in "De ochtend" op Radio 1.

"We merken regelmatig dat bepaalde mensen zich keren tegen de ordehandhavers. Dat is onaanvaardbaar", aldus de minister. "Het is een fundamenteel probleem dat van zo’n gelegenheid gebruik wordt gemaakt om baldadigheden te plegen en onaanvaardbare daden te stellen. Daar moeten we ons ernstige vragen over stellen."

Jambon zegt dat de daders opgespoord zullen worden op basis van de camerabeelden. "Wie in de fout is gegaan, zal moeten boeten. Daar is geen weg naast."

Jambon neemt het op voor de politie

De Brusselse politie krijgt kritiek van getroffen winkeliers omdat ze erg laat zouden hebben ingegrepen. Jambon zegt dat de politiereactie bekeken zal worden, maar neemt het ook voor hen op. "Voor de handelaars duurt elke seconde dat de politie er nog niet is een eeuwigheid. Maar om nu de bal in het kamp van de politie te leggen voor rellen die door wat janhagel zijn uitgevoerd, dat vind ik een brug te ver."

"Als we ons daarop op voorhand moeten voorbereiden en bij wijze van spreken van Brussel een belegerde stad hadden moeten maken omdat in Afrika een voetbalmatch plaatsvindt, dat vind ik toch wel heel ver gaan", aldus nog de minister.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet