Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Jan Jambon: "Aan het einde van mijn regering zal er minder PFOS zijn dan aan het begin"

wo 23 jun. - 6:33

De Vlaamse regering is al lang voor de heisa rond PFOS losbarstte bezig met de aanpak van de vervuiling in Vlaanderen. Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in 'De Ochtend'. PFOS zijn chemische deeltjes die jarenlang door de industrie in de natuur zijn geloosd. Uit metingen blijkt dat PFOS-vervuiling in heel Vlaanderen voorkomt en vaak de normen zwaar overschrijdt.
Jan Jambon

Vlaanderen is al een aantal weken in de ban van PFOS. Een fabriek van 3M in Zwijndrecht bleek de stoffen jarenlang te hebben geloosd, maar uit metingen die onze redactie kon inkijken blijkt het probleem veel groter en zitten de stoffen in waterlopen verspreid over heel Vlaanderen. PFOS is schadelijk voor het milieu, maar ook voor de mens zijn er wellicht gezondheidsrisico's.

In 'De Ochtend' benadrukte Vlaams minister-president Jan Jambon dat de Vlaamse regering een plan heeft voor de historische vervuiling. "De cijfers over de vervuiling zijn niet nieuw. In april 2020 heeft Vlaams minister Zuhal Demir al een PFOS-actieplan neergelegd. We pakken dit dus al een hele tijd aan", zei Jambon.

Wat gaat de Vlaamse regering dan concreet doen? "We gaan veel meer meten, lozingen die nu nog gebeuren, gaan we stopzetten. Dit is wel een vervuiling die al tientallen jaren aan de gang is geweest, dat draai je niet met een vingerknip om, maar het plan is er en wordt uitgevoerd. Er zal op het einde van deze regering minder PFOS in het Vlaamse water zitten dan bij de start", belooft Jambon.
Vrijdag start de parlementaire onderzoekscommissie over PFOS. Die moet uitzoeken wie er fouten heeft gemaakt en vooral waarom informatie over de vervuiling, die voor velen al jarenlang bekend is, niet is doorgestroomd of zelfs werd tegengehouden.

"Die onderzoekscommissie gaat naar het verleden kijken", zegt Jambon daarover. "Ze gaat kijken of de verkokering (red.: versnippering) van de Vlaamse administratie ertoe geleid heeft dat informatie niet is doorgestroomd, maar we gaan daarop niet wachten om het probleem aan te pakken. We gaan op grote schaal bodemonderzoeken doen en als we resultaten hebben het probleem aanpakken."

Beluister het gesprek met Jan Jambon in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet