De Ochtend
Jan Jambon wil schotten tussen politie en justitie weghalen
do 9 mei - 6:03

Verkiezingstijd betekent een hele reeks tienpuntenplannen en beleidsprioriteiten. Voor N-VA is veiligheid daar zeker een van. Vandaag stelt de partij in Genk haar veiligheidplan voor. Dat de justitie- en politiediensten beter moeten samenwerken, is daar de kern van. De partij heeft enkele concrete voorstellen.
Zo wil N-VA "de discussie aangaan" over de vraag of er één minister van Veiligheid en Justitie kan komen, zoals in Nederland. "We moeten ons afvragen waar we de scheidingslijn tussen politie en justitie leggen. Het parket is ook mee betrokken bij het vatten van boeven. In Nederland schuurt dat parket heel dicht tegen de politie aan", zegt voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in 'De Ochtend'. "We moeten bekijken of dat Nederlands model heilzaam kan zijn bij ons."
(lees verder onder de foto)

Jan Jambon
Ook in de organisatie van de politie wil N-VA een wijziging aanbrengen: de commissaris-generaal moet de overkoepelende baas worden van de federale gerechtelijke politie en de bestuurlijke politie. Bij de lokale politie wil de partij het aantal politiezones terugbrengen van 186 naar een "60 à 70-tal". Jambon verwijst daarvoor naar het onderzoek van criminoloog Brice De Ruyver. Tot slot moeten burgemeesters nog meer bevoegdheden krijgen "om vergunningen te weigeren aan malafide handelaars en horeca-uitbaters die zich op hun grondgebied willen komen vestigen".
Julie Van Espen
Het veiligheidsplan van N-VA komt opvallend kort na de moord op de Julie Van Espen die al enkele dagen het land beroert, maar "het plan is niet gebaseerd op dit voorval", benadrukt Jambon. Over de zaak-Van Espen blijft hij opvallend vriendelijk naar zijn collega, minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Ik wil de sereniteit nu bewaren", zegt Jambon. "Mijn analyse is alleen dat de hervormingen binnen justitie nog niet af zijn."
De laatste dagen was er veel kritiek op het feit dat de dader Steve Bakelmans werd vrijgelaten nadat hij in beroep ging tegen zijn veroordeling voor verkrachting. "Ik denk dat je alle risico's in kaart moet brengen als je iemand vrijlaat", zegt Jambon daarover. "Die procedures moeten worden herbekenen."
Bekijk het integrale gesprek met Jan Jambon:
Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'