Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Jan Peumans: “Misschien moeten we Genk en Hasselt bij elkaar voegen”

do 19 apr. - 9:55

In de provincie Limburg werd de eerste Limburgdag gelanceerd, een dag die helemaal in het teken stond van het Limburggevoel. Waar komt het overheersend Limburgs eenheidsgevoel vandaan? Limburger en parlementsvoorzitter Jan Peumans zoekt de verklaring bij het ontbreken van een grote dominerende stad.
Jan Peumans erkent dat er een Limburggevoel leeft, maar zelf heeft hij het niet

9 april heet in Limburg voortaan Limburgdag. Op 19 april 1839 werd de grens tussen Belgisch- en Nederlands-Limburg bepaald in het Verdrag van London. Sindsdien liggen de grenzen van de provincie Limburg vast. De krant Het Belang van Limburg zette alle zeilen bij om de geboortedag van Limburg te vieren en trakteerde lezers op speculaas en liet zelfs een Limburgs volkslied inzingen.

Bekend Limburger en Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) heeft zo zijn bedenkingen bij het kunstmatig creëren van het Limburggevoel. Hij steekt er in 'De Wereld Vandaag' zelfs de draak mee. “Als ik ’s morgens opsta en in de spiegel kijk, zeg ik tegen mezelf “Ha, ik ben een Limburger.”

“Het Limburggevoel wordt gekweekt”

Peumans erkent wel dat er in Limburg een eenheidsgevoel leeft. “ Een Oost-Vlaming vertelde me vandaag dat het Oost-Vlaams gevoel niet eens bestaat. Iemand van Gent is niet iemand van het Waasland. In Limburg heb je dat eenheidsgevoel wel. Limburg zit buiten de grote beslissingscentra van Vlaanderen. Er zijn geen grote dominerende steden. Hasselt heeft 80 000 inwoners en Genk 70 000. Limburg heeft daardoor een soort eenheid over de hele provincie.”

“Het Limburggevoel wordt gekweekt. Het is bijna zeggen dat we anders zijn dan de rest. De Bestendige Deputatie speelt een rol. Sommige politieke partijen lijken er zelfs belang bij te hebben. En er is vooral Het Belang van Limburg. Nergens anders leest 85% van de krantenlezers een en dezelfde krant. Als KRC Genk tegen STVV speelt, heb je voor de wedstrijd vijf volledige sportpagina’s. En na de wedstrijd komen er nog vijf bij.”

“Ik zelf heb geen echt Limburggevoel”

Of de Limburgdag een lang leven beschoren, daar is Peumans ook niet zo zeker van. “Laten we toch maar eens onder de kerktoren uitkomen. Ik zelf heb geen echt Limburggevoel. Politiek journalist Marc Van de Looverbosch heeft me ooit gevraagd waarom ik me als Limburger bezig hou met het Oosterweeldossier. Zo ver mag het toch niet gaan. Ik voel mij een Vlaamse volksvertegenwoordiger.”

Misschien zit het scepticisme van de volksvertegenwoordiger bij zijn afkomst. “Vergeet niet, ik ben nog een echt Groot-Limburger. Ik ben geboren in Maastricht en heb er ook jarenlang gewerkt. Ik kom zelfs meer in Maastricht dan in Hasselt.”

En ten slotte deed Jan Peumans nog een verrassende suggestie: “Misschien zouden ze Hasselt en Genk maar eens bij elkaar moeten voegen, dan hebben we tenminste ook een grote stad.”

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet