Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Japanse beving is toch geen tenbatsu, zegt de gouverneur van Tokyo

di 15 mrt. - 18:57

Japanse beving is toch geen tenbatsu, zegt de gouverneur van Tokyo

Er bestaat een scatologische uitdrukking voor 'terugkrabbelen na boude beweringen' die we hier niet zullen gebruiken. Al is ze in hoge mate van toepassing op de 78-jarige gouverneur van Tokyo, Shintar? Ishihara (foto). Tijdens een persconferentie heeft Shintaro zijn excuses aangeboden voor een eerdere bewering dat de tsunami een 'tenbatsu' - een straf van God - is vanwege de hebzucht van de Japanners.

Zeg maar een immanente gerechtigheid, omdat nogal wat Japaners frauderen door de pensioenen van hun ouders te blijven incasseren nadat die overleden zijn.

Wellicht zijn de regionale verkiezingen die normaliter op 10 april gehouden worden ook niet vreemd aan die excuses. Daarvan hangt namelijk af of Ishihara aan een vierde opeenvolgende ambtstermijn kan beginnen. Het betreft geen symbolische functie, het gouverneurschap van de economisch belangrijke provincie Tokyo is een absolute topambt.

Die vieze uitdrukking is wel vaker van toepassing geweest op controversiële uitspraken en strapatsen van de 'Japanse Le Pen'. Een bloemlezing:

  • - hij haalde een aantal jaren geleden in een speech voor de Japanse zelfverdedigingstroepen uit naar de 'sangokujin' als veelplegers van misdrijven. Sangokujin ('Mensen van drie landen') is een naam die gebruikt wordt voor Taiwanezen, Koreanen en Chinezen die in oorlogstijd als dwangarbeiders naar Japan zijn gehaald.
  • - in een interview met Playboy schoof hij de schuld voor het Bloedbad van Nanking, (aka "Verkrachting van Nanking")in de schoenen van de Chinezen. Het betreft  een grootschalige massamoord aangericht door het Japanse Keizerlijke Leger tijdens de Tweede Chinees-Japanse Oorlog. Het bloedbad begon na de inname door Japan van de Chinese stad Nanking, na een beleg op 13 december 1937.
  • - tijdens een inhuldigingspeech van een universitair gebouw bestempelde hij het Frans ongeschikt als internationale taal. Omdat daar niet in te tellen valt met die quatre-vingts en soixante dix
  • - hij haalde zich de woede van dierenrechtenorganisaties op de hals ivm de reductie van de 37.000 Tokioose kraaien.

Shintar? Ishihara is overigens ook een gevierd auteur ( meer dan vijfentwintig romans) en acteur.


Lees en beluister ook


Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet