Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Japke-d. Bouma: "Hou salaris in van mensen die de vergadering doen uitlopen"

di 26 okt. - 12:09

Kantoorcolumnist Japke-d. Bouma heeft een boek geschreven: ‘De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen’. Ze houdt al jaren de kantoorkwellingen bij en komt ook met oplossingen. “Paaldansen bijvoorbeeld is een goed idee, als iedereen er vrijwillig aan meedoet”, vertelt ze in ‘Nieuwe Feiten’. Of knabbel aan het salaris van mensen die de vergadering doen uitlopen.
©VRT

"Ik ben ondertussen een soort loket geworden, waar mensen met hun kantoorklachten naartoe komen", begint Bouma. "Dit boek is een lijstjesboek. Op elke pagina staat een lijstje, 262 om precies te zijn. 'Zes tips voor een hoger salaris', 'Negentien dingen die je nooit met collega's moet doen', 'Negen tips om korter te leren schrijven', ... noem maar op."

Naar de sauna gaan is een no-go

Bedrijfsuitjes, een dagje weg met de collega's, is dat een goed idee? "Dat is een heel goed idee", bevestigt Bouma. "Eigenlijk zijn alle dingen die je met collega's kan doen een goed idee, mits het vrijwillig is. Paaldansen bijvoorbeeld, is een goed idee als iedereen daar vrijwillig aan meedoet."

Eigenlijk gaat dit lijstje over dingen die mensen verplicht met hun collega's moeten doen: "Dat krijg je rare dingen, zoals naar de sauna gaan,. Dat staat op nummer één als allerergste dat je nooit met je collega's moet doen. Het gebeurt ook echt in bedrijven."

"Ik weet natuurlijk niet waar die mensen werken, want wat ze insturen is anoniem. Maar ze komen wel uit verschillende sectoren. Het is ook goed bedoeld, dat moet ik er wel bij zeggen. Mensen proberen leuke dingen te bedenken, maar dit is toch wel de verkeerde weg”, zegt Bouma.

Dieren

Dieren worden vaak ingezet voor een teambuilding. Op nummer 11 van haar lijstje staat: 'Doelen stellen met koeien'. "Je kan ook schapen aaien, paardencoaching doen... Bij de koeien ga je in een wei staan, vol met koeien, en stel je de doelen van je organisatie.”

“Maar ik heb totaal geen idee hoe dat er in de praktijk aan toe gaat en soms wil ik het ook niet weten”, geeft Bouma toe. “Geblinddoekt neuriën, zingen, de kleur oranje dansen, … je kan het zo gek niet bedenken of het wordt gedaan.”

Hou het kort, hou het kort, hou het kort!'

Een ander lijstje in het boek heeft de titel: 'Hoe overleef ik een Zoomvergadering?' "Die kunnen heel vermoeiend zijn. Na een hele dag van die vergaderingen liggen lezers helemaal uitgeteld in een hoek. Online vergaderen vraagt ook veel meer van je brein. In een zaaltje vergaderen heb ik ook ooit 'langzaam doodgaan met z'n allen' genoemd. Maar dat Zoomvergaderen is nog eens extra lastig voor je hersenen."

Dé tip van Bouma luidt als volgt: ' Hou het kort, hou het kort, hou het kort!’ Met een agenda vergaderen kan al helpen. Denk vooraf na over wat je gaat bespreken. Zorg voor een nuttig onderwerp. En zorg voor verrassingen, bijvoorbeeld ineens een glas water over je hoofd gieten of bij een collega thuis gaan zitten zonder dat iemand dat weet en dan casual in beeld lopen."

“En ook: werk met sancties als de vergaderingen niet kort gehouden worden. Hou salaris in van mensen die de de vergadering doen uitlopen."

Creatieve smoes? Bonuspunten!

Geen zin in een bepaald klusje op je werk? Dan kan je het lijstje: 'Negentien smoezen om van een rotklus af te komen' eens raadplegen. "Een baas zou een extra bonus mogen geven als er een creatieve moes op tafel komt, vind ik. Als het je niet lukt om een klus af te werken, omdat je er geen tijd voor hebt, dan mag je dat natuurlijk gewoon eerlijk zeggen.”

“Maar als je er echt geen zin in hebt, kan je bijvoorbeeld zeggen: 'ik zit er bovenop, en dat blijft nog wel even zo'. Die vind ik zelf heel erg leuk. Of kijk altijd heel geërgerd als iemand je iets vraagt, dat werkt ook goed."

Beluister het gesprek met Japke-d. Bouma via Radio 1 Select! 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet