Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

#weetikveel

"Je eet toch ook geen broodje orang-oetan?"

ma 26 aug. - 3:49

Code rood voor de paling, want die dreigt stilaan te verdwijnen. Onze palingstand ligt op dit moment op minder dan 2 procent. Visecoloog Alain de Vocht (Universiteit Hasselt) begrijpt niet dat we nog paling eten.
Foto: Paling in mand

“Op dit ogenblik is de paling die vroeger algemeen voorkwam en in elk type water terug te vinden was, schaars. Ik mag blij zijn als ik er nog eentje op 100 meter vang”, vertelt visecoloog Alain De Vocht in #weetikveel.

Je eet toch ook geen broodje orang-oetan?

Onze palingstand ligt op dit moment op minder dan 2 procent. De vis is dus een bedreigde diersoort. Paling in ‘t groen eten doen we dus beter niet. “Je eet toch ook geen broodje orang-oetan? We moeten er alles aan doen om te zorgen dat de soort niet gaat uitsterven”, aldus De Vocht.

Wetenschappers weten nog niet wat er precies aan de oorzaak ligt, maar waarschijnlijk speelt de klimaatverandering een rol in de afname van de palingpopulatie.

“De paling is één van de meest vette vissoorten. Die vetreserve gebruikt hij om de Atlantische Oceaan over te zwemmen, richting Bermuda, om zich daar voort te planten. De dieren zwemmen vervolgens via de golfstroom naar de Europese kusten, maar het afsmelten van het ijs in Groenland zorgt ervoor dat onze stromen in de Atlantische Oceaan een beetje vertragen”, vertelt De Vocht.

Beluister de volledige aflevering over zoetwatervissen:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet