Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Je hoeft geen traditioneel gezin te hebben om pleegouder te kunnen worden"

vr 15 nov. - 8:13

Vandaag start de Week van de Pleegzorg. Hoewel er nog 980 kinderen op de wachtlijst voor pleegzorg staan, gaat het toch behoorlijk goed met de pleegzorg en dat stemt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gelukkig:
"Je hoeft geen traditioneel gezin te hebben om pleegouder te kunnen worden"

Twee mensen getuigen over hun pleegouderschap:

Er bestaan heel wat misvattingen over pleegzorg, zoals de vorm van het gezin waar pleegkinderen terecht kunnen, "maar het traditionele gezin is gedateerd als vereiste vorm voor pleegouderschap", zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Het gaat behoorlijk goed met de pleegzorg. Er staan 980 kinderen op de wachtlijst voor een pleeggezin, maar dat ligt niet aan een tekort aan pleegouders. "Er zijn op korte tijd veel pleegkinderen bijgekomen door de nieuwe manier van uithuisplaatsing", legt de minister uit.

Vroeger gingen kinderen bij een uithuisplaatsing eerst naar een instelling en daarna pas naar een pleeggezin, maar die regels zijn veranderd. Kinderen worden nu bij een uithuisplaatsing onmiddellijk naar pleegzorg doorgestuurd.

Buddy

Toch staat ook de pleegzorg nog voor een aantal uitdagingen. Vanuit de pleegzorg wordt gevraagd of er geen buddysysteem kan ingevoerd worden. Op die manier zouden pleegkinderen iemand toegewezen krijgen die hen altijd blijft volgen. Dat zou handig zijn, omdat pleegkinderen soms naar verschillende pleeggezinnen gaan.

"Dat is zeker een interessante piste", vertelt minister Beke daarover. "Een goede supervisie is belangrijk, zeker voor diegenen die in kortstondige zorg terechtkomen of van het ene naar het andere gezin gaan."

Intensieve jeugdzorg

Met de pleegzorg en laagdrempelige hulp gaat het relatief goed in ons land, maar dat is een ander verhaal voor de intensieve jeugdzorg: 5.600 jongeren staan op de wachtlijst, een stijging van 6% ten opzichte van het jaar ervoor. 

"Dat is zeker een uitdaging voor de komende jaren", geeft Wouter Beke toe, "en die uitdaging heeft zeker ook te maken met budgetten en het juiste instrumentarium. Vroeger was intensieve jeugdhulp behoorlijk onbekend en werd er niet zoveel gebruik van gemaakt. Nu wordt 1 op de 5 jongeren niet geholpen, omdat het aanbod volzet is."

"Een aantal van die jongeren zou in de pleegzorg terecht kunnen", gaat Beke verder, "maar voor anderen is pleegzorg onvoldoende en zijn er andere instrumenten ter beschikking. Maar pleegzorg speelt wel een ongelofelijk belangrijke rol in de jeugdzorg", besluit Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke.

Nooit genoeg hulp

Om aan alle noden tegemoet te komen, heeft het agentschap Jongerenwelzijn becijferd dat er 300 miljoen euro nodig is. Maar de regering voorziet 60 miljoen, één vijfde van wat nodig is. "De noden zijn op alle vlakken heel groot, niet alleen op jeugdzorg natuurlijk", zegt Wouter Beke. "We zetten de komende jaren stevig in op het welzijn van de Vlaming, maar misschien zal de hulp nooit genoeg zijn."

Bekijk het volledige interview over pleegzorg:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet