Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Bij Debecker

"Je kan je eenzaam voelen terwijl je door heel wat mensen bent omringd"

di 19 mrt. - 5:27

De verhalen over eenzaam zijn, stroomden binnen 'Bij Debecker'. Ook Xavier Taveirne deelde zijn verhaal én vertelde dat hij een tv-programma over eenzaamheid gaat maken.
"Je kan je eenzaam voelen terwijl je door heel wat mensen bent omringd"

Toen Karolien Debecker op Twitter meldde dat ze het in haar programma over eenzaamheid zou hebben, was ze verbaasd over het grote aantal reacties op haar oproep om deel te nemen.

Eenzaamheid is een onderschat probleem. En het gaat hier echt niet enkel over het clichébeeld van de vereenzaamde bejaarde. De helft van alle Belgen voelt zich wel eens eenzaam, vooral jongvolwassenen tussen de 20 en de 34, en generatie X, dat is de generatie tussen de 35 en de 50.

Jong en eenzaam

Lotte Van Hoye (21) reageerde op de oproep, en vertelde erover in het programma: "Ik ben niet iemand die veel uitgaat. Ik zit gewoon thuis in het weekend. Ik heb niet echt iemand om mijn leven mee te delen. Niemand vraagt ooit hoe het met mij gaat. Het is zeer frustrerend soms, en ook op het werk voel ik mij vaak alleen."

Radio- en tv-presentator Xavier Taveirne was ook te gast en vertelde dat hij voor Canvas een tv-programma over dit thema voorbereidt.

Het probleem raakt hem persoonlijk, zegt hij: "Ik word daar echt triest van. Waarom is er zoveel eenzaamheid? Ik woon zelf in Brugge, daar hebben drie oudere mensen weken dood in hun huis gelegen. De enige reden waarom ze gevonden zijn was dat het begon te stinken, omdat hun lichaam aan het ontbinden was, niet omdat ze gemist werden door iemand."

Een stem geven aan eenzaamheid

Xavier Taveirne: "In het tv-programma dat we voor Canvas gaan maken – dat zal hopelijk iets voor het najaar zijn, daar zijn we nu volop mee bezig – willen we in vier afleveringen eenzaamheid een gezicht en een stem geven. Van nul tot honderd jaar. Omdat het inderdaad overal zit."

Ik word daar echt triest van. Waarom is er zoveel eenzaamheid?

— Xavier Taveirne

“De eenzaamheid zit op veel plekken. Mijn oma bijvoorbeeld, die is zo goed als doof. Ze doet er alles aan om nog contact te maken, ze kan goed liplezen bijvoorbeeld, maar je zit wel opgesloten. Je hebt mantelzorgers, die wel samenzijn met hun partner en ervoor zorgen, maar je hebt geen aansluiting meer met je partner omdat die je niet meer herkent, omdat die dement is."

"Je kan ook heel eenzaam zijn, heel erg alleen, en toch omringd zijn door heel veel mensen. Of het zit bij een mama of een papa met 4 kinderen die gescheiden is, en er alles aan moet doen om de boel draaiende te houden, financieel en emotioneel voor de kinderen. Maar wat schiet er nog over voor jezelf?”

Jouw verhaal is welkom bij Xavier:

Bekijk hier een fragment van het gesprek met Lotte Van Hoye en Xavier Taveirne in "Bij Debecker" op Radio 1:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet