Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Je krijgt een kakofonie waar mensen niet meer uit wijs geraken. Dit komt heel amateuristisch en chaotisch over."

ma 26 okt. - 8:58

De maatregelen in Vlaanderen zijn minder streng dan die in Wallonië en Brussel. En daardoor is het voor veel mensen niet meer duidelijk wat nu waar wel en waar niet toegelaten is. En vooral, waarom de maatregelen niet overal hetzelfde zijn. Ivan De Vadder krijgt bijna heimwee naar de eerste coronagolf, toen Pieter De Crem als een sheriff maatregelen uitvaardigde.
Ivan De Vadder

"We botsen in deze coronacrisis eigenlijk tegen de grenzen van het federale systeem", zegt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder in 'De Ochtend'. "In een ideale situatie is er een sokkel, het federale niveau, dat de beslissingen neemt, en waar de deelstaten dan beslissingen aan mogen toevoegen. Maar er bestaat geen hiërarchie, het federale niveau kan niets opleggen. En dan krijg je een kakofonie aan maatregelen."

Je krijgt een kakofonie waar mensen niet meer uit wijs geraken. Dit komt heel amateuristisch en chaotisch over.

"Elio Di Rupo (PS) zei vanmorgen dat hij vrijdag op het overlegcomité met de regeringen besefte dat Vlaanderen niet zo ver wilde gaan als Wallonië en Brussel, en dat hij de vergadering verliet om met zijn eigen regering samen te zitten en eigen maatregelen bekend te maken, bijvoorbeeld. Groen dat Vlaams in de oppositie zit en vraagt dat Vlaanderen strengere maatregelen neemt, maar datzelfde niet deed in Brussel, waar ze in de meerderheid zitten. En minister van Onderwijs Weyts die holderdebolder sneller dan gepland een verlenging van de herfstvakantie aankondigt, zoals in het zuidelijke landsgedeelte."

"Je krijgt verschillende maatregelen op verschillende niveaus en politieke spelletjes. En zo gaat dat maar door en zo krijg je een kakofonie waar mensen niet meer uit wijs geraken. Dit komt heel amateuristisch en chaotisch over. En dat heeft ook gevolgen voor het draagvlak van die maatregelen bij mensen."

"Bijna heimwee naar sheriff De Crem"

"Ik begin bijna heimwee te krijgen naar de federale fase van Pieter De Crem in de eerste coronagolf, toen er bijna als een sheriff maatregelen werden uitgevaardigd" zegt De Vadder ook. "Maar die waren op zijn minst duidelijk."

De Vadder kwam ook terug op de "het huis brandt"-uitspraak van Vlaams minister-president Jan Jambon gisteren. "Vlaanderen dreigt in een positie te komen die het Brussel verwijt, dat het te traag reageert, dat andere deelstaten kritiek gaan hebben. En stel dt Vlaanderen volgt en nog verstrengt, hebben we dan geen week verloren? Dat zijn vragen die je je allemaal moet stellen."

Beluister de analyse van Ivan De Vadder via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet