Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Je krijgt plots de as N-VA en PS die blijkbaar zo snel mogelijk verkiezingen wil"

za 15 dec. - 9:11

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo hoopt dat de oranje-blauwe minderheidsregering snel een akkoord kan vinden met de voormalige coalitiepartner N-VA om het werk van de regering de komende maanden af te werken. "Maar die keuze ligt vandaag bij de N-VA", zegt hij in "De ochtend". "Werkt men niet op een logische constructieve manier samen, dan kiest de N-VA voor verkiezingen."
Alexander De Croo

Sinds vorig weekend kent ons land een minderheidsregering nadat de N-VA uit de meerderheid is geraakt. Enkel Open VLD, MR en CD&V blijven over, maar die hebben niet de meerderheid in het parlement. Voor elk dossier hebben ze dus de steun uit de oppositie nodig, bijvoorbeeld voor het goedkeuren van de begroting.

Voor die steun wordt in de eerste plaats gekeken naar de voormalige coalitiepartner N-VA. Maar die partij wil - samen met de andere oppositiepartijen - dat premier Charles Michel eerst het vertrouwen vraagt. Voorzitter Bart De Wever dreigde gisteren in "De afspraak op vrijdag" zelfs met vervroegde verkiezingen en noemde Michel "een marionet".

Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) moet de steun van de N-VA komen. "Eigenlijk moet de N-VA zeggen: "Wij gaan samen met jullie afwerken wat we de voorbije maanden samen opgestart hebben." Doet men dat niet en werkt men niet op een logische constructieve manier samen, dan kiest de N-VA voor verkiezingen."

De Croo is naar eigen zeggen verwonderd over "hoe snel de N-VA en de PS mekaar daarin gevonden hebben", stelt hij in "De ochtend". "Je krijgt in het parlement opeens een as N-VA/PS die blijkbaar zo snel mogelijk naar verkiezingen wil. Diegene die je daar het meest blij mee maakt, is Elio Di Rupo. Die wil al jaren bewijzen dat het beleid van de Zweedse coalitie nooit mag verdergezet worden."

Enige manier om uit impasse te geraken, is dat de premier en Bart De Wever mekaar bellen

Vicepremier De Croo hoopt dat er toch een akkoord kan gevonden worden om verder te werken aan de koopkracht en jobcreatie. "Als we goeie resultaten willen halen, moeten we afstand nemen van het politieke theater en van wat in de kranten staat."

"De enige manier om uit de impasse te geraken, is dat de premier en Bart De Wever mekaar bellen. Dat de een de telefoon opneemt van de ander en dat we van mekaar begrijpen wat mogelijk is. Het is eenvoudig om op die manier uit de impasse te geraken."

Of de minderheidsregering overleeft, weten we volgende week. "De vraag ligt bij de N-VA", zegt De Croo. "Als we het werk van de regering in ruwbouw laten staan, zullen bijzonder veel mensen teleurgesteld zijn in wat deze regering betekend heeft. Maar dat is een keuze die vandaag bij de N-VA ligt."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet