Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De bende van Annemie

"Je kunt zo flagrant liegen dat je een nieuwe werkelijkheid schept"

wo 25 jan. - 11:12

Peter Verhelst is dichter, schrijver en theatermaker. Gisteren won hij de Herman de Coninckprijs 2017, voor z'n dichtbundel Zing zing.
Peter Verhelst in De bende van Annemie

Dit is het gedicht dat de Herman de Coninckpublieksprijs won: 

Als je geen contact meer hebt met de dingen

Als je geen contact meer hebt met de dingen

Als nieuwsgast haalt Peter Verhelst de 'alternative facts' uit het nieuws. "Dit is een soort next level dat we bereikt hebben in een rare game over de waarheid. Er bestaat dus blijkbaar een parallelle waarheid die even waar is als de waarheid."

Volgens Verhelst is het ons allemaal al eens overkomen, dat iemand iets beweert, waardoor je zelf aan de waarheid begint te twijfelen. Ook hij heeft er ooit een helder staaltje van meegekregen. Dat gebeurde toen hij studeerde aan de KULAK in Kortrijk. Op een dag was hij op zoek naar het lokaal van de les Engelse Grammatica. 

"Plots hoor ik rare geluiden: geroep en het geluid van stompen, gekreun, ... Toen zag ik een man die ongeveer de grond dweilde met een vrouw en ondertussen op haar gezicht sloeg." Hij kwam meteen tussen en evacueerde de vrouw naar buiten, weg van de man. "Heel vreemd was dat de vrouw deed alsof er niets was gebeurd. Dat was het eerste schockerende." Hij vroeg of hij haar niet naar de politie moest brengen, maar de vrouw weigerde en vertrok. 

De volgende dag moest Peter Verhelst op het bureau van een prof, die hij niet kende, verschijnen. Dat bleek de man die de dag voordien de vrouw had geslagen. "Hij beweerde staalhard dat ik iets had gezien dat niet had plaatsgevonden, dat er dus dat er niets gebeurd was." Even twijfelde hij echt. 

Het kan: je kunt zo flagrant liegen dat je een nieuwe werkelijkheid schept. Waardoor er niet is gebeurd wat er is gebeurd. 

Net daarom is Peter nu ook zo gevoelig voor de 'alternative facts' van Trump. "Het is zo vreemd, en fascinerend, om te beseffen dat dit kan. Alsof we allemaal deel uitmaken van één grote vertoning, waar we hopelijk op een dag uit ontwaken."

Het leven is te kort om je te laten kwetsen door mensen die liegen. Dat heb ik heel snel geleerd. Misschien heeft de professor mij geleerd dat in te zien.

— Peter Verhelst

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet