Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Bij Debecker

"Je moet een sterk koppel zijn om samen een bakkerij te runnen"

vr 31 mei - 12:45

Laurens en Melissa houden samen een bakkerij open in het West-Vlaamse Varsenare. Bij Debecker vertellen ze alles over hun job: van de invloed van de bakkerij op hun sociaal leven tot de strenge voedselinspecties.
"Je moet een sterk koppel zijn om samen een bakkerij te runnen"

Laurens en Melissa zijn jonge twintigers die al vier jaar samen een bakkerij hebben. Melissa komt uit een bakkersfamilie en had nochtans gezworen nooit in een bakkerij te willen werken, maar de liefde besliste daar anders open. Elke nacht bakt Laurens brood en gebak terwijl Melissa de winkel draaiende houdt.

Nochtans is het geen evident beroep, dat zie je ook aan de cijfers. Vijfentwintig jaar geleden waren er nog 4.000 warme bakkers in ons land, terwijl dat er in 2018 nog maar 2.600 zijn. Een daling van maar liefst 35 procent.

Sociaal leven

Een van de mogelijke redenen dat steeds minder mensen kiezen voor het bakkersberoep, is de combinatie met het gezin en je sociaal leven. Laurens en Melissa vertellen hoe zij dat doen:

Gezond brood?

Bakkers hebben niet alleen moeite met concurreren tegen supermarkten. De voorbije jaren woedt er ook een hevige discussie over het al dan niet gezond zijn van brood. 

Melissa en Laurens kennen de discussie, maar relativeren dat brood zou ongezond zijn. "Het hangt allemaal af van welke soort brood je koopt of je er goed gevuld van raakt of niet", zegt Laurens. "Wij verkopen dan ook 52 broodsoorten in onze winkel. Klanten kunnen dus zelf beslissen of ze voor iets met veel granen willen gaan dat doorgaans als gezonder wordt bestempeld of voor een gewoon wit brood", vult Melissa aan. 

Zelf proeven

Wat misschien nog het moeilijkste is aan het bakkersberoep, zijn alle lekkernijen waarmee je de hele dag wordt omringd. Is het niet moeilijk om daar af te blijven, vroeg Karolien zich af. 

"Mijn poging om overal af te blijven, is danig mislukt", moet Laurens toegeven. "Op vier jaar tijd ben ik 35 kg bijgekomen, al is dat niet allemaal door koffiekoeken. Het zijn ook de onregelmatige werkuren die ervoor zorgen dat ik al eens een maaltijd oversla of pas vlak voor bedtijd eet. Dat is allemaal niet gezond voor een lichaam, al ga ik er wel aan werken." 

Deed jij onze quiz al over taart en gebak?

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet