Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

“Je seksuele fantasieën zijn een veilige speeltuin waar alles kan”

vr 15 mrt. - 14:55

Worldwidewet.come is een online platform met seksuele fantasieën van vrouwen. Nu is er een boek.
j

Dat boek is gebaseerd op een enquête, die tienduizend vrouwen wereldwijd invulden. Toch bestaat er nog veel schaamte over. “Dat komt seksualiteit in onze diepste kern zit. Vrouwen zijn op dat vlak trouwens nog altijd benadeeld. We worden vaker afgestraft dan mannen als we openlijk onze seksualiteit afstraffen”, zegt seksueel voorlichter Griet Vanhaevre, die het boek schreef met Goedele Liekens.

De fantasieën in het boek lopen wijd uiteen. “In je hoofd kan en mag alles, en alles is veel natuurlijk.” Vanhaevre stootte in de research op het werk van de Britse psychotherapeut Brett Kahr.

“Kahr zegt dat je seksuele fantasieën kan opdelen in twee categorieën: de caféfantasieën en schaamtefantasieën. Tot die laatste behoort bijvoorbeeld de seksuele fantasie dat Donald Trump in je mond zou plassen. Of iets dat illegaal is, zoals stiekem opgewonden geraken van je neefje van dertien. Zulke dingen durven we echt niet te vertellen. En: een fantasie is natuurlijk niet altijd een verlangen.”

Sommige fantasieën zijn misschien herkenbaar

Waar komen die fantasieën vandaan? “Van overal. Van iets dat je beleeft in je kindertijd, bijvoorbeeld. Als je in je kindertijd masturbeert in een kast waar er rubberen laarzen staan, dan is er een kans dat je later opgewonden raakt van rubberen laarzen.”
“Je kan altijd wel een psychologische uitleg geven aan seksuele fantasieën, maar daar zit niet iedereen op te wachten.”

Kunnen we iets leren uit het boek? “De fantasieën zijn in de eerste plaats leuk om te lezen: sommige dingen zijn misschien herkenbaar.”

Zonder penis

Wel opvallend was dat één op de vijf fantasieën te maken hadden met voorspel: gevingerd worden, gekust worden, of orale bevrediging. “Opmerkelijk genoeg komt bij die zaken geen penis te pas. Maar dat is toch niet zo raar: niet alle vrouwen komen klaar van penetratie. Het is niet zo raar dat je fantaseert over de dingen waar je in de realiteit ook orgasmes van krijgt.”
Samengevat? “Je seksuele fantasieën zijn een speeltuin waar alles kan. En een veilige speeltuin: je kan er geen SOA’s van krijgen of zwanger van worden.”

Herbeluister het gesprek met Vanhaevre

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet