Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

“Je stak een muntje in een gleuf, en dan kon je 90 seconden kijken naar een blote mevrouw achter glas”

za 23 feb. - 6:49

Een paar jaar geleden kon Peter Bracke foto’s maken van de laatste peepshow. Hij vertelde erover aan de Interne Keukentafel. “Je stak een muntje in een gleuf, en dan kon je 90 seconden kijken naar een blote mevrouw achter glas”.
Foto: Kuiperskaai Gent

De laatste Belgische peepshow sloot een paar jaar geleden. Kuiperskaai, Gent, ossenbloedrode gevel. Je stak een muntje in een gleuf, en dan kon je 90 seconden kijken naar een blote mevrouw achter glas. Een beetje zoals het internet, maar met contant geld.

De uitbater van de laatste peepshow in België was Toon Vantomme, wereldberoemd in Gent, overleden in 2012. De advocaat van de uitbater van de laatste peepshow in België was Peter Bracke. Meester Bracke zat aan de Interne Keukentafel. Niet als advocaat, maar in zijn hoedanigheid van beeldend kunstenaar.

Een paar jaar geleden kon Peter Bracke foto's maken in de laatste peepshow. Net op tijd, net voor de sluiting, net voor de openbare verkoop van de inboedel. De carrousel werd voor 700 euro verkocht aan een theatergezelschap. Die foto's heeft hij verwerkt in The end of legal voyeurisme, een installatie die in september te zien zal zijn tijdens de Biënale van Venetië.

“Om de zes à tien minuten kwam er een ander meisje op en hadden de klanten de mogelijkheid om af te spreken”, vertelt Bracke in Interne Keuken. “Dames die het goed deden probeerden de klant naar een privé cabine te loodsen”.

En daar kon er niet echt iets gebeuren, want er was een afscheiding van glas. Twee glazen platen met een gleuf om geld door te steken. Briefjes deze keer. Stukken konden er niet door.

De vrouw vroeg wat de man in kwestie wou zien en die kon dan dingen ‘bestellen’. Echt expliciet. Maar naar het expliciete was Bracke niet op zoek. “Het eerste gedeelte van zo’n peepshow is veel interessanter. Het suggestieve gedeelte. Men probeert de man verder te krijgen, en dat is het interessante”, aldus Bracke.

De laatste peepshow in België

De peepshow van Tom Vantomme was van historisch belang, want het was de laatste in België. Het fenomeen heeft dan ook een ongelooflijk korte geschiedenis. De eerste echte peepshow ter wereld werd geopend in 1972 in New York, op Times Square. In 2015 houdt het op. “Er waren wel voorgangers van het idee, maar dat had niets te maken met de erotische peepshows waar we het nu over hebben”, zegt Bracke.

Volgens Bracke was de ondergang te wijten aan het internet. “Er waren andere manieren om visueel opgewonden te geraken”. Ook de gentrificatie van de rosse buurten in Europa speelde een rol. “De huurprijzen werden hoger. Nu verschijnen er hippe koffiebars en biowinkels. Het is een verleden dat niet meer zal terugkomen”.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet