Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Je voortuin ontharden, helpt dat in de strijd tegen grondwatertekort?

ma 12 apr. - 9:14

Elke vierkante meter voortuin die in Vlaanderen onthard wordt, kan helpen om de grondwaterreserves aan te vullen en ons wapenen tegen lange periodes van droogte. Dat zegt bio-ingenieur Marjolein Vanoppen (UGent) in 'De Wereld Vandaag' naar aanleiding van de beslissing van de stad Lier om dertig Lierenaars te verplichten om hun verharde voortuin te ontharden. "Het gaat om kleine stukjes grond, maar vele kleintjes maken een groot", aldus Vanoppen.
© VRT NWS

Het ontharden van voortuinen in het bijzonder en bij uitbreiding alle ontharding van gronden kan Vlaanderen wapenen tegen lange periodes van droogte. Dat zegt bio-ingenieur Marjolein Vanoppen naar aanleiding van de beslissing van de stad Lier om dertig Lierenaars te verplichten om hun verharde voortuin te ontharden.

"De burgemeester van Lier heeft gelijk. De verharding zorgt ervoor dat het regenwater dat er valt niet kan binnendringen in de grond en onze grondwaterreserves niet kan aanvullen. Het water stroomt weg via de riolering. Dat water komt terecht in de zee", zegt Vanoppen in 'De Wereld Vandaag'.

"Het gaat altijd om kleine stukjes grond, maar vele kleintjes maken een groot. Het is belangrijk dat we op alle vlakken inzetten. Vlaanderen is al voor 16 procent verhard. Elke klein beetje dat we kunnen ontharden helpt om ons waterrobuust te maken en meer water te bufferen in onze grondwatervoorraden."

Lier verplicht 30 inwoners om hun verharde voortuin te ontharden, bekijk hier het verslag van 'Het Journaal' en lees verder onder de video:

De verharding van de oppervlakte in Vlaanderen is veel groter dan in Europa. "In Vlaanderen groeit de verharding elke dag met twee of meer voetbalvelden. Dat is gigantisch veel. Als we kijken naar het Europese gemiddelde is het bijna dubbel zoveel. Vlamingen zijn kampioenen in het verharden van hun tuinen en voortuinen."

Volgens professor Patrick Willems (KU Leuven) is de verharding in Vlaanderen de voorbije veertig jaar verdrievoudigd. "In de jaren 70 was slechts vijf procent van Vlaanderen verhard. Op veertig jaar tijd is er drie keer zoveel beton, asfalt en klinkers bijgekomen. Daardoor is de kans op wateroverlast verhoogd, kunnen we onze grondwaterreserves niet aanvullen en komt er veel meer hittestress op warme dagen in stads- en dorpscentra voor."

Geen duidelijke regels in Vlaanderen, maar regering werkt aan blue deal om waterbuffer te garanderen.

Op dit ogenblik zijn er nog geen duidelijke regels in Vlaanderen voor het verharden van voortuintjes. "De huidige Vlaamse regering wil dat aanpakken met de blue deal. Ze willen duidelijkere regels voor verharding en ze willen meer verharding tegengaan", zegt Marjolein Vanoppen.

"De blue deal wordt hoog tijd. Er moeten maatregelen komen en we moeten investeren tegen de afname van het grondwater. We zijn al jaren aan het sukkelen met de droogte. 2017 en 2018 waren de eerste droge jaren en het is niet gebeterd sinds toen. Er moeten structurele maatregelen komen om ervoor te zorgen dat we lange periodes van droogte kunnen overbruggen. We moeten voldoende watervoorraden en waterbuffer hebben om niet in de problemen te komen wanneer er lange droogte is."

De klimaatverandering is niet te stoppen en we zullen nog droge zomers kennen. "De kleine voortuintjes maken veel uit. Het is geen of-of-verhaal meer. We gaan alle kleine beetjes, maar ook grote initiatieven gaan moeten aangrijpen om waterbestendig te worden", besluit Vanoppen.

Beluister het gesprek met Marjolein Vanoppen in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet