Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Jean-Marie Dedecker: "Als je Vlaams Belang in het bad steekt, waren we er voor eeuwig van verlost"

di 13 aug. - 6:50

Jean-Marie Dedecker is "teleurgesteld" dat de N-VA niet heeft doorgeduwd om een bestuur met Vlaams Belang op de been te brengen. Voor Dedecker had de N-VA een blok moeten vormen met Vlaams Belang of zelfs nieuwe verkiezingen vragen.
© Belga (Kurt Desplenter)

Gisteren maakte N-VA-voorzitter Bart De Wever officieel bekend dat een bestuur met Vlaams Belang "onmogelijk" bleek. Geen verrassing, want samen komen de partijen vijf zetels te kort om een meerderheid te vormen in het Vlaams Parlement.

Voor Jean-Marie Dedecker, die bij de verkiezingen op een N-VA-lijst stond maar als onafhankelijke in de Kamer zetelt, ging N-VA niet ver genoeg. Dedecker vindt het "teleurstellend" dat de Zweedse regering van N-VA, Open VLD en CD&V "doodgemoedereerd" verder bestuurt.

"De N-VA is incontournable voor de Vlaamse regering", zegt Dedecker. "Bart De Wever kon achteroverleunen en tegen de rest zeggen: doe het dan zelf. Hij had gewoon het been stijf moeten houden, desnoods tot nieuwe verkiezingen", klinkt het.

"We konden eindelijk een einde maken aan een reeks van zwarte zondagen (zo wordt de grote overwinning van Vlaams Belang in november 1991 genoemd, red.) die nu al een kwart eeuw duurt", zegt Dedecker. "Als je Vlaams Belang in het bad steekt, waren we er voor eeuwig van verlost. Ofwel konden ze het, zo veel te beter, of wel waren we er voor eeuwig van verlost."

Dedecker zegt van zichzelf dat hij "met één been in, en met één been uit de N-VA staat". Hij noemt Jan Jambon wel "de geschikte man" om de Vlaamse regering te leiden, en is ook positief over de voorstellen in de startnota van de N-VA. "Ik ben ook geen voorstander van Vlaams Belang, wel om een einde te maken aan die zwarte zondagen", klinkt het. "Maar moet je nog verkiezingen organiseren als je geen rekening houdt met de wil van de kiezer?"

Beluister het gesprek met Jean-Marie Dedecker in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet