Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

'Jeanne Dielman' van de Brusselse regisseur Chantal Akerman is de beste film aller tijden

vr 2 dec. - 11:03

De Belgische film 'Jeanne Dielman' uit 1975 is verkozen tot de beste film aller tijden. Het British Film Institute (BFI) laat sinds 1952 elke 10 jaar een professionele jury beslissen welke film volgens hen die eer verdient. De film is onbekend bij het grotere publiek, maar zeker zijn titel waard, zegt filmkenner Lieven Trio in 'De Ochtend'.
Jeanne Dielman

In 1975 verscheen de film "Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles" van de toen 25-jarige regisseuse Chantal Akerman. De film gaat over het routineuze leven van een Brusselse huisvrouw. De jonge weduwe Jeanne Dielman woont met haar zoon Sylvain in een flat in Brussel en verdient haar geld als prostituee: wanneer haar zoon overdag naar school gaat, doet zij het huishouden en ontvangt ze klanten. De film toont drie dagen uit haar leven en schetst haar alledaagse bezigheden in detail.

Volgens filmkenner Lieven Trio is het een heel radicale, avant-gardistische film die ook in 1975 al als revolutionair gold, omdat de film op een heel vernieuwde manier omging met tijd en duur: "De film duurt drie uur en twintig minuten. Elk shot staat minutenlang en dat sluit naadloos aan bij de inhoud: het saaie, repetitieve leven van een huisvrouw in de jaren zeventig."

Onbekend bij het grote publiek

Het nieuws werd bekendgemaakt in het filmblad "Sight and Sound" van het British Film Institute. Om de 10 jaar vraagt men meer dan 1.600 filmcritici, curatoren en andere filmkenners naar wat volgens hen de beste film ooit is. De allereerste keer voerde de Italiaanse film "Ladri di biciclette" van Vittorio di Sica de lijst aan. De vijf daaropvolgende edities stond "Citizen Kane" van regisseur Orson Welles op de eerste plaats en in 2012 won "Vertigo" van Alfred Hitchcock. Volgens hoofdredacteur Mike Williams won "Jeanne Dielman" dit keer omdat er door streaming en digitale communicatie een groter kijkpubliek is voor films die anders minder opvielen.

Het is een soort thriller aan de keukentafel.

— Lieven Trio, filmkenner

De film is niet heel bekend bij het grote publiek, maar zeker wél toegankelijk volgens filmkenner Lieven Trio: "Het is geen ingewikkeld verhaal, maar je moet wel aandacht en geduld kunnen opbrengen. Ik zag hem in mijn studententijd en op mij had hij een hypnotiserend effect. Ik werd echt in de film gezogen door de herhalingen van het dagelijkse leven. Daardoor begin je te letten op de kleine verschillen en zo ontstaat er suspense. Een soort thriller in de keuken."

Eerste vrouw in de lijst

Het is de eerste keer dat een regisseuse bovenaan de lijst staat. Het British Film Institute kreeg eerder al kritiek omdat de lijst niet divers genoeg was. Daarom werd de jury uitgebreid. Filmkenner Lieven Trio: "Sinds de opkomst van de #MeToo-beweging is er in de filmwereld veel meer aandacht voor de rol van vrouwen. Chantal Akerman overleed in 2015. Het is jammer dat ze dit niet meer kan meemaken, want ze was een voorvechtster voor meer vrouwen in de filmwereld."

bron: vrtnws en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet