Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Jimi Hendrix bedacht titel eerste plaat in Brussels café

ma 16 mei - 2:31

Korneel De Clercq van 'Classic Stories' heeft een primeur te pakken. Hij ontdekte dat Jimi Hendrix waarschijnlijk de titel van zijn eerste plaat, ‘Are You Experienced’, bedacht in het Brussels café ‘Le Coq’ op het Beursplein. Jimi Hendrix krabbelde in 1967 een ontwerp voor de platenhoes neer op de achterkant van een bierviltje. En dat heeft Korneel terugbezorgd aan het café.
Korneel De Clercq

Korneel zijn zoektocht begon bij Jean-Noël Coghe, een Franse Belg, en een van de eerste rockjournalisten van België. De man is nu 75 jaar en mocht destijds als 20-jarige journalist vijf dagen mee op tournee met Jimi Hendrix. De artiest trad op in Parijs, Moeskroen en Noord-Frankrijk. Onderweg spendeerde hij een nacht in het huidige hotel ‘Marriott’ in het centrum van Brussel.

Lees verder onder de foto

Vooraleer Jimi Hendrix naar een televisieopname moest in het Terkamerenbos, ging hij op café in de Ortsstraat in ‘Le Coq’. Daar dronk hij een ‘Leopold’, een bier dat nu niet meer bestaat. Journalist Jean-Noël Coghe pikte Hendrix op in het café om naar de opnames te gaan. Jimi was iets aan het krabbelen op een bierkaartje en zonder nadenken nam Jean-Noël dat mee in zijn zak.

Na de interviews en playbackshows gingen ze ook nog een hapje eten. En wat eet je anders wanneer je in België bent, dan een steak friet, met een goeie pint? Jean-Noël nam Jimi naar ‘La Ligne Droite’ in Rue des Bouchers.

Lees verder onder de foto

Bierkaartje

Wat bleek later? Op het bierkaartje dat Jean-Noël in zijn zak had zitten stond in grote ronde graffitiletters letters ‘Are You Experienced’. Pas een maand later kwam de debuutplaat van Jimi Hendrix uit met dezelfde titel. Toeval? Jean-Noël is ervan overtuigd dat Jimi Hendrix in ‘Le Coq’ beslist heeft over de naam van zijn plaat.

Lees verder onder de foto

Het bierviltje is tot op vandaag in het bezit van de journalist en pronkt 55 jaar later aan de muur. Korneel besloot om met een replica terug te keren naar café ‘Le Coq’. Wisten zij van dit unieke verhaal?

Bekijk hier de video

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet