Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Johny Voners overleden: veel meer dan Xavier Waterslaeghers

wo 18 mrt. - 11:46

Johny Voners is overleden. De acteur, in 1945 geboren als Johny Hoebrechts, was onvergetelijk als Xavier Waterslaeghers uit 'F.C. De Kampioenen'. Maar hij had meer in zijn mars. Hij speelde repertoiretheater, deed film en vooral televisiewerk. Grote troeven waren zijn komische talent en zijn wendbare mimiek. Voners hield van Frans chanson en zong Charles Aznavour. Hij werd 74 jaar.
© VRT - Bart Musschoot

Johny Hoebrechts zag in de zomer van 1945 in Tienen het levenslicht. Als 15-jarige trad hij al op als variétéartiest, iets wat hij zijn leven lang zou blijven doen.

In 1965 gaf hij Nederlandse les op de RTB (de toenmalige RTBF), en hij studeerde aan het conservatorium, onder meer bij de Vlaamse tv-pionier Nand Buyl ('Schipper naast Mathilde', 'Axel Nort').

Voners behoorde jarenlang tot het vaste gezelschap van repertoiretheaters, van '71 tot '75 was dat de KVS Brussel, daarna tot '83 het Antwerpse Fakkeltheater.

Dé specialist in gast- en bijrol

In 1966 begon zijn lange en rijk gevulde televisie- en filmcarrière. De doorbraak kwam er toen hij naast zijn mentor Nand Buyl acteerde als Dirk Talboom in het jeugdfeuilleton 'Axel Nort'. Je zou Johny Voners een jongere versie van Nand Buyl kunnen noemen. Bevestiging volgde als Kippe in het razend druk bekeken 'Wij heren van Zichem' in 1969, naar de boeken van Ernest Claes.

Johny Voners was de specialist van de belangrijke gast- of bijrol, bij voorkeur licht komisch en volks. Uitzonderingen zijn zijn vertolkingen als kunstschilder Snyders in 'Rubens, schilder en diplomaat' van Hugo Claus en Roland Verhavert, en zijn rol in 'Dirk van Haveskerke'. Voners kon zich prima uitleven als dorpsidioot in 'Beschuldigde, sta op' en in 'Het pleintje' in een regie van Jan Matterne.

Van 'De collega's' naar 'F.C. De Kampioenen'

Diezelfde Jan Matterne koos Voners als Thierry Devucht - de nieuwkomer op het iconische ministerie - in de tragikomische reeks 'De collega''". Voners was ook te zien in prestigieuze filmprojecten, in 'Een vrouw tussen hond en wolf' van André Delvaux en Ivo Michiels, en in 'Exit 7' van Emile Degelin, om maar twee voorbeelden te noemen.

Zijn komisch talent rendeerde volop in het satirische 'Magesien' van Jan Van Rompaey en in 'De 3 wijzen', gepresenteerd door Kurt van Eeghem. In de jaren 90 waren er nog Gaston in 'Benidorm', 'Dag Sinterklaas', Carlos in 'Max', Frans Vanderschijnsel in 'Kulderzipken' van Hugo Matthyssen, Fernand in 'Flikken' en de Snoepbaron in 'Mega Mindy'. Op VTM verscheen hij in 2017 in 'Amigo's'.

Rol van zijn leven

Maar de rol van zijn leven is uiteraard die van de nogal alcoholische cliché-beroepsmilitair en compleet nutteloze doelman Xavier Waterslaeghers in 'F.C. De Kampioenen'. Bijna 30 jaar vulde hij de rol in van chouke van de pseudo-flamboyante Carmen, ook in de ontzettend populaire filmversies. Elke kampioen had wel een tic of thema, bij Xavier was dat de dagschotel, een pintje dus.

Als Aznavour het serieuzere werk

Naast een getalenteerd acteur was Voners ook een goed en gevoelig zanger. Hij hield erg van het chanson en maakte theaterprogramma's met werk van Charles Aznavour, Joe Dassin en andere Franse kleppers. Hij was ook lid van de Antwerpse coverband The Grungblavers.

Op de planken en voor de camera werkte Voners vaak samen met actrice Janine Bisschops, onder meer in 'De collega's'. De twee waren 33 jaar getrouwd. Hun scheiding was voer voor de "boekskes" of populaire tijdschriften. Samen hadden ze geen kinderen. Voners heeft wel een dochter uit zijn eerste huwelijk: Els Hoebrechts, redacteur en (jeugd)schrijfster.

In 2018 werd bij Voners kanker vastgesteld. In februari van dit jaar ging hij opnieuw in behandeling. Daardoor werden de opnames voor gloednieuwe afleveringen van 'F.C. De Kampioenen' op pauze gezet en werden voorstellingen van zijn theatertournee 'Et alors... en dan... Voners!' geannuleerd.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister het portret door Kristien Bonneure:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet