Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Jonas Roelens wint PhD Cup 2019 met onderzoek naar vervolging van homoseksuelen in laatmiddeleeuws Brugge

ma 7 okt. - 4:02

Met een doctoraat over de vervolging van homoseksuelen in laatmiddeleeuws Brugge is Jonas Roelens de winnaar geworden van de Vlaamse PhD Cup vanavond. Hij won zowel de juryprijs als de publieksprijs. De PhD Cup wil het werk van pas gedoctoreerde wetenschappers dichter bij het grote publiek brengen.
Uitreiking phd cup

"Burgers & Sodomieten. Perceptie en vervolging van Sodomie in de Zuidelijke Nederlanden (1400-1700)."  Zo heet het doctoraat waarmee Jonas Roelens, doctor in de geschiedenis (UGent - FWO), de prijs in de wacht heeft gesleept. In zijn studie zoekt hij naar antwoorden op de vraag waarom homoseksualiteit nergens in West-Europa zo vaak bestraft werd als in het laatmiddeleeuwse Brugge.

Roelens houdt aan zijn overwinning een waardebon van 5.000 euro over. Die mag hij gebruiken om een opleiding te volgen aan de Vlerick Business School. Daarnaast zal hij te zien zijn bij Universiteit Vlaanderen, de onlinelezingen van professoren en onderzoekers die georganiseerd worden door de Vlaamse universiteiten en de VRT.

"Drempelverlagend"

"Dit soort initiatieven werkt echt drempelverlagend", reageert Roelens. "Ik kan alleen maar aanraden aan mijn collega's om naar buiten te treden met hun onderzoek. We worden allemaal betaald door de gemeenschap, dus het is maar normaal dat je terugkeert naar die gemeenschap en vertelt wat je gedaan hebt en wat zij er eventueel aan kunnen hebben."

De tweede plaats was voor Margot Bastin, doctor in de psychologie (KU Leuven - FWO). Zij schreef een doctoraat over manieren waarop jongeren omgaan met hun gevoelens en hoe ze hierover praten met vrienden. Leen Sevens, doctor in de computerlinguïstiek (KU Leuven), vervolledigde de top drie. Zij ontwikkelde een vertaalsysteem dat tekst automatisch omzet naar pictogrammen (en omgekeerd) voor mensen met een verstandelijke beperking.

Elk jaar worden in Vlaanderen ongeveer 1.800 doctoraten afgewerkt, maar er raakt maar een klein deel bij het grote publiek. De PhD Cup wil dat veranderen door jonge wetenschappers hun doctoraatsonderzoek eenvoudig te laten uitleggen in een presentatie van 3 minuten.

Jonas Roelens stelt zijn doctoraat voor in dit kort filmpje:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet