Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Jongdementie is een ziekte die veel afneemt van mensen, we zoeken daarom naar wat wél kan"

zo 10 dec. - 15:43

Het Ventiel, een vrijwilligersorganisatie dat zich inzet voor mensen met jongdementie en hun gezin, won een Europese award voor hun vernieuwende werk. “Er hangt een mooie geldprijs aan vast en die gaat integraal naar de glinsteringen in de ogen van mensen met jongdementie.”
Dankzij de Te Gek campagne over jongdementie in 2013 ging de wereld van Gudrun en haar man opnieuw open (© Belga)

De glinstering in de ogen van haar man Patrick, was voor Gudrun Callewaert de aanleiding om met Het Ventiel te starten. In 2013, kort na zijn diagnose, fietsten ze met een campagne van Te Gek de Mont Ventoux op. “De diagnose woog toen heel zwaar op hem en ons gezin omdat hij de grip op zijn leven verloor. Door die week in Frankrijk ging de wereld opnieuw open en zagen we dat er nog veel mogelijk was. Ik zag Patrick weer gelukkig: zijn ogen glinsterden en zijn lach schalde. Ik dacht: hier mag het verhaal niet stoppen, daar moeten we iets mee doen.”

We zoeken naar nieuwe uitdagingen, iets wat ze nog nooit gedaan hebben. Want elke nieuwe stap is een overwinning om trots over te zijn.

Dus begon ze in 2015 begon met Het Ventiel. Wat ze doen? “We organiseren activiteiten voor mensen met jongdementie. We focussen daarbij op wat ze wél kunnen, want jongdementie is een ziekte die veel afneemt van mensen. We zoeken daarom naar nieuwe uitdagingen, iets wat ze nog nooit gedaan hebben. Want elke nieuwe stap is een overwinning om trots over te zijn.”

Lotgenoten

Ook zorgt de organisatie ervoor dat lotgenoten met elkaar in contact komen. Waarom dat belangrijk is, weet Callewaert maar al te goed. “Mensen met jongdementie zien er vaak nog goed uit, dus hoor je vaak: ‘Oh je ziet het er niet aan’, dan word je als partner buiten schot gezet en krijg je de kans niet om je verhaal te vertellen.”

“Ik verwachtte niet dat Het Ventiel ook iets zou betekenen voor partners en kinderen van mensen met jongdementie. Ik zie nu wat ik in Frankijk ook ervaarde: je voelt je begrepen en deelt hetzelfde, zonder dat je veel woorden moet gebruiken.”

Handvaten

Het project zorgt voor een positief effect op mensen met jongdementie. “Ze kunnen niet beter worden, maar ze presteren wel beter als ze dingen doen waarvan we denken dat ze dat niet meer kunnen. Zelfs hun partners staan ervan versteld wat hun vrouw of man nog kan. We kunnen ze wél nog bereiken – ook in een verzonken fase van dementie – als we de juiste handvaten van geduld en liefde aanreiken."

Enerzijds blaas je lucht in banden langs het ventiel, net zoals je mensen nieuwe energie kan geven. Anderzijds kan je het ventiel ook even losdraaien als de druk even te hoog wordt om lucht af te laten.

Achter de naam van de organisatie schuilt een dubbele betekenis. “Enerzijds blaas je lucht in banden langs het ventiel, net zoals je mensen nieuwe energie kan geven. Anderzijds kan je het ventiel ook even losdraaien als de druk even te hoog wordt om lucht af te laten.”

De prijs is alvast een erkenning voor het werk van Het Ventiel. “Als je kijkt naar de andere kanshebbers, bijna allemaal professionele organisaties, denk je: als klein ventieltje in die grote wereld, dat is een stimulans op verder te gaan op hetzelfde elan.”

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet