Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

"Jongeren moeten respect hebben voor de politie maar respect dat komt van twee kanten"

zo 19 nov. - 2:43

Van politie naar politiek, het is maar één letter verschil maar voor Jinnih Beels was het een sprong in het diepe. Ze leidde de voorbije jaren de cel diversiteit bij de Antwerpse en Mechelse politie. Begin oktober kondigde ze aan dat ze in de politiek stapte. Ze staat als onafhankelijke op de tweede plaats van SAMEN, de alliantielijst van SP.a-Groen
Jinnih Beels: "Jongeren moeten respect hebben voor de politie maar respect dat komt van twee kanten" (foto ©radio1)

"Een kogel voor elke makak"

Na haar opiniestuk over de rellen in Brussel werd Jinnih Beels overspoeld door negatieve reacties op de sociale media: “Een kogel voor elke makak”, “Ga terug van waar je komt”… “Je probeert dat met humor te benaderen maar dat doet wel iets. Ik probeer mijn zoon van de sociale media af te schermen maar hij las die reacties toevallig mee.

In Brussel spelen problemen die al jaren genegeerd zijn

“Ik denk dat Brusselse politie in snelheid is gepakt. Ik veronderstel dat er slechte of helemaal geen risicoanalyse was.” De snelle opeenvolging van rellen vindt Beels logisch. “Die spanningen kunnen niet op zo’n kort tijd gaan liggen. Je zit dan eigenlijk in vicieuze cirkel. We moeten met harde hand optreden maar je mag daar geen mirakels van verwachten.

In Brussel spelen problemen die al jaren genegeerd zijn. Ik heb geen idee hoe het korps werkt en hoeveel volk ze te weinig hebben maar elk korps is onderbemand.” Beels vindt dat het ook een kwestie is van nadruk leggen. “We gaan er toch geen eng verhaal van repressie en autoriteit uitstralen van maken? Ik wil niet dat mijn kinderen bang zijn voor de politie. Jongeren moeten respect hebben voor de politie maar respect dat komt van twee kanten.”

Het is niet omdat je geen kansen krijgt of grijpt dat je naar geweld moet grijpen

Beels was erg boos na de Brusselse rellen. “Ik had zoiets van “Jongens, waarom doen jullie dit?”. Ergens moet je ook eigen verantwoordelijkheid opnemen. Hoe is het mogelijk dat iemand die zo jong is zich met vernielingen bezighoudt. Die jongeren denken niet langer dan hun neus lang is. Het is niet omdat je geen kansen krijgt of grijpt dat je naar geweld moet grijpen. Laat je stem op een andere manier horen.”

Dat de Franse rapper Label het geweld in Brussel niet veroordeelde, vindt Beels een gemiste kans. “Een rapper moet toch stilstaan bij de gevolgen van zo’n oproep. We moeten die sleutelfiguren gebruiken. Hij kan de jongeren bereiken die wij niet  als politiedienst niet kunnen bereiken.”

Moeder(land) verloren

Jinnih Beels werd geboren in India. Haar vader en moeder pendelden jaren tussen India en België maar daar kwam op haar derde een abrupt einde aan. “Mijn moeder stond op het punt om naar België te vertrekken toen ze werd vergiftigd. Mijn familie woonde in een arme Moslimwijk. Mijn vader onderhield de hele familie en er was heel veel jaloezie. Mensen zagen dat mijn moeder een relatie had met een blanke man, en blank staat voor rijk. De moord is nooit onderzocht geweest en de dader niet gestraft. Dat heb ik achteraf allemaal gehoord. Dat zou hier niet kunnen maar in India is dat heel normaal.”

Kleur bekennen

Jinnih Beels staat als een onafhankelijk kandidaat op de lijst van SAMEN, de alliantielijst van SP.a en Groen. “Een politieambtenaar wil geen kleur bekennen, dat is waarschijnlijk beroepsmisvorming. Kleur bekennen is het verkeerde signaal naar een aantal mensen die zich niet gehoord voelen. Ik wil opkomen voor degenen die geen stem hebben gehad de afgelopen jaren. Als politieambtenaar vond ik het ook belangrijk om er voor elke Antwerpenaar te zijn.”

“Ik heb bij de politie jaren gestreden voor een aantal zaken die ik helaas niet volledig heb kunnen realiseren, omdat ik telkens op een muur botste. Ik zat in een leidinggevende functie, maar de beslissingen werden voor mij genomen en ik had het daar moeilijk mee. De vraag van Tom Meeuws (SP.a) en Wouter van Besien (Groen) om in de politiek te stappen kwam op het goede moment.”

Lees ook:

Luister naar het interview met Jinnih Beels:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet