Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Joris Hessels: “Ik denk dat de mensen uit Sint-Niklaas heel trots op Miss Athléta zouden zijn”

vr 31 jan. - 10:48

Deze week hebben we al een aantal mooie betogen gehoord voor meer vrouw op straat. Ook Joris Hessels van Gentbrugge en Radio Gaga heeft een vrouw in gedachten. “Heel weinig mensen kennen haar, en daarom net wil ik er een pleidooi voor houden”.
Foto: Joris Hessels

Al enkele maanden voert Sofie Lemaire actie om meer straten naar opmerkelijke vrouwen vernoemd te krijgen. Ze trok daarvoor al naar verschillende grote Vlaamse steden. Deze week wil Radio 1 ook de gemeenten en kleinere steden aanporren om zeker mee op de kar te springen. Zo bieden we campagnemateriaal aan, om promotie te maken voor ‘Meer vrouw op straat’.

“Ik wil een pleidooi vormen voor één specifieke vrouw”, vertelt Joris Hessels in De Ochtend. “Ik ben al mijn hele leven gefascineerd door het circus omwille van de magie maar ook door de tristesse dat dat met zich meebrengt. Het gaat er om onversneden, maar ook een beetje ongekend talent. Eén van die vrouwen die groot was in het circus in het begin van de jaren 1900 was Miss Athléta”.

Ze jongleerde met kogels van 20 kg of torste een plank met daarop een pony en een man

“Miss Athléta was geboren in Antwerpen, waar ze haar ‘la Reine de la force’ noemden. Ze was zo sterk, zo lenig, ze jongleerde met kogels van 20 kg of torste een plank met daarop een pony en een man”.

Villa Athléta

“Die sterke vrouw werd alleen maar sterker en sterker en ze was over de hele wereld gekend. Op 40-jarige leeftijd is ze met pensioen gegaan. Ze is zich gaan nestelen in Villa Athléta in Sint-Niklaas. En het toeval wil dat ik daar geboren ben”.

Ik denk dat de mensen uit Sint-Niklaas heel trots op haar zouden zijn

“Ik veronderstel dat niet veel mensen weten dat Miss Athléta de sterkste vrouw van de wereld was op dat moment, en dat ze in Sint-Niklaas gewoond heeft. Ik denk nochtans dat de mensen uit Sint-Niklaas daar heel trots op zouden zijn. In die zin vind ik dat een reden om haar een straat te geven”.

“Miss Athléta had een villa, Villa Athléta, en die bevond zich in ‘t Brugsken, mensen van Sint-Niklaas zullen wel weten waar dat is. Ik zou graag de straatnaam, Brugsken, vervangen door de Miss Athlétalaan”.

Beluister het volledige gesprek met Joris Hessels:

Niemand kent Miss Athléta. Nochtans was ze in haar tijd een ware sensatie. Ward Bogaert maakte er een reportage van in De Wereld van Sofie.

Beluister de reportage:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet